Mątwa w sosie pomidorowym

chcesz ugotować coś niezwykłego? Zgaś mątwę-jest pyszna! Pyszne, obfite i pożywne danie. Dość szybko się przygotowuje i cieszy się niezmienną popularnością wśród krewnych. Spróbuj i oceń, jak smaczne jest.
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 74 % 20 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 11 % 3 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Wytnij mątwę-usuń kość , wnętrzności, oczy, usta i dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Pokrój na małe kawałki.
2. Drobno posiekaj imbir, pokrój cebulę na średnie kawałki.
3. Na patelni na oleju usmażyć cebulę z imbirem, a następnie gotować na małym ogniu przez 10 minut.
4. Dodaj seler, biały pieprz, Wino i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut.
5. Połóż puree z pomidorów, gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, a następnie dodaj mątwę.
6. Dusić mątwę w sosie pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
7. Następnie gotuj przez kolejne 10 minut bez przykrycia.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mątwa - 158   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy