Mątwa w sosie pomidorowym
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Wytnij mątwę-usuń kość , wnętrzności, oczy, usta i dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Pokrój na małe kawałki.
2. Drobno posiekaj imbir, pokrój cebulę na średnie kawałki.
3. Na patelni na oleju usmażyć cebulę z imbirem, a następnie gotować na małym ogniu przez 10 minut.
4. Dodaj seler, biały pieprz, Wino i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut.
5. Połóż puree z pomidorów, gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, a następnie dodaj mątwę.
6. Dusić mątwę w sosie pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
7. Następnie gotuj przez kolejne 10 minut bez przykrycia.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mątwa - 158 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g