makaron udon z warzywami w sosie sezamowym z piersią kurczaka

przygotuj danie kuchni japońskiej o niesamowitym smaku! Bardzo apetyczne! Łatwo jest przygotować niezwykle smaczne i oryginalne danie. Olej czosnkowy po ugotowaniu pozostanie również do innych potraw (przechowuj go w lodówce, dodając trochę podczas gotowania). Niesamowity w smaku sos sezamowy świetnie komponuje się ze smażonym mięsem z kurczaka, warzywami i makaronem. Spróbuj gotować!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 35 % 18 g
węglowodany 41 % 21 g
268 kcal
IG: 33 / 48 / 19

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

najpierw przygotuj masło czosnkowe:

1. Obierz czosnek i włóż do miski blendera.
2. Wlać olej roślinny (100 ml).
3. Ubij wszystko razem blenderem.

teraz przygotuj sos sezamowy:

4. Posmaruj korzeń imbiru. Pokrój go na duże kawałki.
5. Wlej sezam do rondla. Nie ma potrzeby smarowania go olejem.
6. Smaż sezam na średnim ogniu, aż zacznie żółknąć. Ciągle mieszaj.
7. Dodaj cukier do sezamu, smaż wszystko razem, aż cukier zacznie się topić, pamiętając o zamieszaniu.
8. Wlej 2 łyżki oleju czosnkowego, wymieszaj.
9. Teraz wlej sos sojowy, trzymaj w ogniu, mieszając, 4-5 minut (aż sos będzie gładki).
10. Włóż imbir do sosu i gotuj wszystko razem przez 5-7 minut (sos zacznie gęstnieć).

przechodzimy do głównego etapu przygotowania tego dania:

11. Obierz marchewki i cukinię i pokrój w długie cienkie paski za pomocą specjalnego urządzenia lub zwykłego noża.
12. Gotuj makaron przez 8 minut, wrzuć do durszlaka.
13. Podczas gotowania makaronu sól i pieprz wstępnie umyte i wysuszone piersi z kurczaka ręcznikami papierowymi. Skórę można usunąć lub nie (według własnego gustu).
14. Podgrzej patelnię z 50 ml oleju roślinnego, połóż na niej piersi z kurczaka. Smażyć z obu stron do miękkości.
15. Podgrzej patelnię z 50 ml oleju roślinnego, włóż do niej marchewkę i cukinię. Mieszając, smaż warzywa przez 2-3 minuty (ogień jest silny).
16. Włóż makaron do warzyw. Nie przestając przeszkadzać, smaż wszystko razem przez 1 minutę.
17. Wlej sos sezamowy (zachowaj część do podlewania gotowego dania), wymieszaj i trzymaj w ogniu przez pół minuty.
18. Ułóż makaron w sosie na porcjach, pokrój gotową pierś na kawałki, połóż je na makaronie.
19. polej pierś resztkami sosu sezamowego.

podawaj gotowe danie na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Makaron Udon - 337   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal / 100g

Podobne przepisy