makaron muszelkowy z mieloną cukinią i pomidorami
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. W jednym naczyniu musisz zetrzeć na grubej tarce obraną cukinię i pomidory.
2. Startą cukinię z pomidorami posolić, pieprzyć, wymieszać i odstawić.
3. Wypełnij muszle mielonym mięsem i ułóż jedną warstwę na głębokiej patelni lub patelni.
4. W razie potrzeby dodaj wodę do startej cukinii i pomidorów i zalej nadziewane muszle tą mieszanką, całkowicie pokrywając je płynem.
5. Na dużym ogniu gotuj naczynie, zmniejsz ogień do minimum, zamknij pokrywkę i gotuj przez 20 minut. Minutę przed gotowością dodaj czosnek i liść laurowy.
6. Podawaj gotowe danie, polewając kwaśną śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Muszle makaronu - 344 kcal/100g