makaron muszelkowy z mieloną cukinią i pomidorami

obfite i smaczne danie, łatwe do przygotowania. Początkujący też sobie poradzi! Gotowanie jest łatwe i szybkie, a jednocześnie okazuje się bardzo smaczne. Świetna kolacja, a nawet niezwykła. Spróbuj!
Halina PiotrAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 52 % 16 g
172 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. W jednym naczyniu musisz zetrzeć na grubej tarce obraną cukinię i pomidory.

2. Startą cukinię z pomidorami posolić, pieprzyć, wymieszać i odstawić.

3. Wypełnij muszle mielonym mięsem i ułóż jedną warstwę na głębokiej patelni lub patelni.

4. W razie potrzeby dodaj wodę do startej cukinii i pomidorów i zalej nadziewane muszle tą mieszanką, całkowicie pokrywając je płynem.

5. Na dużym ogniu gotuj naczynie, zmniejsz ogień do minimum, zamknij pokrywkę i gotuj przez 20 minut. Minutę przed gotowością dodaj czosnek i liść laurowy.

6. Podawaj gotowe danie, polewając kwaśną śmietaną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Muszle makaronu - 344   kcal/100g

Podobne przepisy