rapany w sosie śmietanowym

kolejne pyszne danie z owoców morza. Gotuj tylko to, co najlepsze! Oczywiście nie zawsze jest możliwe uzyskanie świeżych rapanów. Jednak teraz istnieje wiele sklepów, które rozwiązują problem ze znalezieniem tego pysznego owocu morza. Spróbuj!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 10 g
tłuszcze 50 % 12 g
węglowodany 8 % 2 g
176 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

przede wszystkim rozmrażamy rapany i kroimy je na średnie kawałki, cebulę na pół pierścienia. Podgrzewamy patelnię olejem roślinnym i dusimy w niej cebulę przez trzy minuty. Po tym czasie kładziemy rapany na cebuli, sól i pieprz i smażymy jeszcze przez trzy minuty.

następnie musisz dodać śmietanę. Systematycznie mieszając kontynuujemy obróbkę cieplną przez kolejne trzy minuty. Po upływie trzech minut zdejmij patelnię z ognia. Dalsza ekspozycja termiczna sprawi, że mięso będzie gumowe.

rozłóż rapany na talerzu. Udekoruj danie cytryną, ziołami i oliwkami lub w inny sposób - według własnego gustu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Rapany - 77   kcal/100g

Podobne przepisy