smardze w śmietanie

wykwintne i bardzo smaczne danie z pierwszych wiosennych grzybów! Uwielbiam smardze, a gdy tylko topnieje śnieg, jedziemy w poszukiwaniu tych pysznych grzybów do lasu. Gotowanie ich jest proste i szybkie, zwykle biorę z nimi dania na zagranicznych stronach lub sam je wymyślam. Jedną z ulubionych opcji przyrządzania smardzów jest duszenie w śmietanie z dodatkiem białego wytrawnego wina. Bardzo wyrafinowany smak!
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 23 % 3 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Obierz i posiekaj cebulę.
2. Na głębokiej patelni roztop masło i podsmaż posiekaną cebulę, aż będzie lekko złocista.
3. Dodaj sól do cebuli.
4. Wlej wino i trzymaj na małym ogniu, aż 2 trzecie płynu wyparuje.
5. Grzyby dokładnie umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi, grubo pokroić. Jeśli grzyby są małe, możesz po prostu przeciąć je na pół lub nawet pozostawić w całości (w tym przypadku moczyć grzyby w osolonej wodzie przez 10-15 minut - pomoże to pozbyć się możliwych owadów).
6. Lekko podsmażyć grzyby, posypać i zmielonym czarnym pieprzem.
7. Dodaj śmietanę, zalej sokiem z cytryny, wszystko dobrze wymieszaj.
8. Dusić wszystko razem na umiarkowanym ogniu przez 10-12 minut.

smardze duszone w śmietanie można podawać jako dodatek lub danie główne. Doskonale komponują się z ziemniakami i makaronem, różnymi zbożami, warzywami. I mogą stać się wspaniałym dodatkiem do mięsa.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Smardze świeże - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy