skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz i posiekaj cebulę.
2. Na głębokiej patelni roztop masło i podsmaż posiekaną cebulę, aż będzie lekko złocista.
3. Dodaj sól do cebuli.
4. Wlej wino i trzymaj na małym ogniu, aż 2 trzecie płynu wyparuje.
5. Grzyby dokładnie umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi, grubo pokroić. Jeśli grzyby są małe, możesz po prostu przeciąć je na pół lub nawet pozostawić w całości (w tym przypadku moczyć grzyby w osolonej wodzie przez 10-15 minut - pomoże to pozbyć się możliwych owadów).
6. Lekko podsmażyć grzyby, posypać i zmielonym czarnym pieprzem.
7. Dodaj śmietanę, zalej sokiem z cytryny, wszystko dobrze wymieszaj.
8. Dusić wszystko razem na umiarkowanym ogniu przez 10-12 minut.
smardze duszone w śmietanie można podawać jako dodatek lub danie główne. Doskonale komponują się z ziemniakami i makaronem, różnymi zbożami, warzywami. I mogą stać się wspaniałym dodatkiem do mięsa.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Smardze świeże - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g