macki kalmarów w sosie

pyszne owoce morza według specjalnego przepisu! Spróbuj! Niektórzy boją się wyglądu kałamarnic i słyszałem różne opinie na temat tego owocu morza. Jednak wszyscy, którzy próbowali kalmarów przygotowanych według tego przepisu, byli zadowoleni i są w gronie fanów tego produktu.
svetikSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 25 % 6 g
128 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

podgrzej patelnię na ogniu, dodaj oliwę z oliwek. Kładziemy cebulę pokrojoną na kawałki, posiekaną natkę pietruszki (połowę) i wyciskamy czosnek. Smaż wszystko razem przez pięć do siedmiu minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj ogień i wlej wino na patelnię. Po odparowaniu wina wkładamy kalmary i smażymy je przez pięć minut.

dodaj sos pomidorowy i chili w proszku. Przykryj pokrywką i kontynuuj obróbkę cieplną na umiarkowanym ogniu. Zajmie to kolejne czterdzieści minut, na koniec solimy. Gdy kalmary będą gotowe, połóż je na talerzu i posyp natką pietruszki. Doskonałym rozwiązaniem byłoby podanie kalmarów z makaronem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Macki kałamarnicy - 100   kcal/100g

Podobne przepisy