macki kalmarów w sosie
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
podgrzej patelnię na ogniu, dodaj oliwę z oliwek. Kładziemy cebulę pokrojoną na kawałki, posiekaną natkę pietruszki (połowę) i wyciskamy czosnek. Smaż wszystko razem przez pięć do siedmiu minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj ogień i wlej wino na patelnię. Po odparowaniu wina wkładamy kalmary i smażymy je przez pięć minut.
dodaj sos pomidorowy i chili w proszku. Przykryj pokrywką i kontynuuj obróbkę cieplną na umiarkowanym ogniu. Zajmie to kolejne czterdzieści minut, na koniec solimy. Gdy kalmary będą gotowe, połóż je na talerzu i posyp natką pietruszki. Doskonałym rozwiązaniem byłoby podanie kalmarów z makaronem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Macki kałamarnicy - 100 kcal/100g