Klasyczna paella

interesujesz się kuchnią hiszpańską? W takim razie ten przepis jest dla ciebie! Bardzo smacznym i wykwintnym jedzeniem jest ryż z owocami morza o nazwie paella! Ponieważ jestem wielkim koneserem ryb i wszystkiego, co dotyczy owoców morza, po prostu uwielbiam takie potrawy. Zawierają dużo wysokiej jakości białka, minerałów, witamin i aminokwasów, których nie należy lekceważyć dla osób dbających o swoje zdrowie.
svetikSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 12 g
tłuszcze 13 % 3 g
węglowodany 38 % 9 g
119 kcal
IG: 22 / 78 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

aby zrobić klasyczną paellę, musisz przygotować owoce morza:
- smażyć krewetki i małże w połowie oliwy z oliwek (o gotowości krewetek będzie świadczyć ich kolor - powinny zmienić go na przyjemny pomarańczowy, a małże będą gotowe po otwarciu);
- po ułożeniu smażonych owoców morza na talerzu wysyłamy ośmiornicę, wcześniej pokrojoną na kawałki, na patelnię i smażymy, aż się zrumienią.

gotuj warzywa:
- pokrój czerwoną i zieloną paprykę w kostkę, a także cebulę, a jednocześnie posiekaj natkę pietruszki;
- smaż warzywa na pozostałej oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku przez około 2-3 minuty;
- dodaj wino do gotowych warzyw i mieszając pozwól, aby nadmiar płynu odparował.

teraz zabawa:
- do mieszanki winno-warzywnej rozprowadzamy smażoną ośmiornicę, dodajemy ryż i szafran, trzymamy na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn;
- teraz dodaj koncentrat pomidorowy, małe krewetki i przegrzebki, sól, wymieszaj.

nadszedł czas, aby przenieść całą zawartość patelni do kotła z bokiem lub innego naczynia nadającego się do pieczenia. Na wierzch uroczyście układamy duże krewetki, małże i pomidory (możesz wiśnie) i zalewając całe to piękno bulionem, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

piecz paellę przez około 20 minut. Jeśli w tym czasie cała woda nie wyparuje, podpalamy kocioł i odparowujemy pozostałą wilgoć.

po 5 minutach możesz podać danie na stole, dekorując kawałkami limonki (lub cytryny).

rozpieszczaj rodzinę i przyjaciół na zdrowie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ośmiornica - 164   kcal/100g
  • Przegrzebek - 88   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g
  • Rosół rybny - 49   kcal/100g

Podobne przepisy