skład / składniki
metoda gotowania
aby zrobić klasyczną paellę, musisz przygotować owoce morza:
- smażyć krewetki i małże w połowie oliwy z oliwek (o gotowości krewetek będzie świadczyć ich kolor - powinny zmienić go na przyjemny pomarańczowy, a małże będą gotowe po otwarciu);
- po ułożeniu smażonych owoców morza na talerzu wysyłamy ośmiornicę, wcześniej pokrojoną na kawałki, na patelnię i smażymy, aż się zrumienią.
gotuj warzywa:
- pokrój czerwoną i zieloną paprykę w kostkę, a także cebulę, a jednocześnie posiekaj natkę pietruszki;
- smaż warzywa na pozostałej oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku przez około 2-3 minuty;
- dodaj wino do gotowych warzyw i mieszając pozwól, aby nadmiar płynu odparował.
teraz zabawa:
- do mieszanki winno-warzywnej rozprowadzamy smażoną ośmiornicę, dodajemy ryż i szafran, trzymamy na małym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn;
- teraz dodaj koncentrat pomidorowy, małe krewetki i przegrzebki, sól, wymieszaj.
nadszedł czas, aby przenieść całą zawartość patelni do kotła z bokiem lub innego naczynia nadającego się do pieczenia. Na wierzch uroczyście układamy duże krewetki, małże i pomidory (możesz wiśnie) i zalewając całe to piękno bulionem, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
piecz paellę przez około 20 minut. Jeśli w tym czasie cała woda nie wyparuje, podpalamy kocioł i odparowujemy pozostałą wilgoć.
po 5 minutach możesz podać danie na stole, dekorując kawałkami limonki (lub cytryny).
rozpieszczaj rodzinę i przyjaciół na zdrowie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Małże smażone - 59 kcal/100g
- Małże gotowane - 50 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ośmiornica - 164 kcal/100g
- Przegrzebek - 88 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g
- Rosół rybny - 49 kcal/100g