skład / składniki
metoda gotowania
1. Myjemy tuszę, obieramy ją ze skóry i kroimy na duże kawałki.
2. Włóż bażanta do miski multicookera, wybierz tryb "smażenie" i smaż mięso na oleju słonecznikowym na złoty kolor.
3. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez kolejne 3 minuty, cały czas mieszając.
4. Gdy cebula również się usmaży, dodaj wodę i zmień tryb na "duszenie". Dusić przez półtorej godziny.
5. Po sygnale dodaj śmietanę, sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy i posiekany koperek (dwie trzecie, jedną trzecią pozostawiamy do posypania gotowego dania). Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10-15 minut, nie więcej.
6. Podajemy na stole, posypując posiekanymi ziołami.
jako dodatek możesz podać ziemniaki, owsiankę lub sałatkę warzywną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Bażant - 254 kcal/100g