Bażant w powolnej kuchence

aromatyczne mięso w śmietanie! Pyszne, proste. Spróbuj! Jeśli lubisz jeść ptaka, duszony Bażant w piekarniku jest dokładnie tym pysznym daniem, które pokochasz za pierwszym razem. Polecam gotować!
snejokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 14 g
tłuszcze 55 % 18 g
węglowodany 3 % 1 g
220 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 15 min

1. Myjemy tuszę, obieramy ją ze skóry i kroimy na duże kawałki.
2. Włóż bażanta do miski multicookera, wybierz tryb "smażenie" i smaż mięso na oleju słonecznikowym na złoty kolor.
3. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez kolejne 3 minuty, cały czas mieszając.
4. Gdy cebula również się usmaży, dodaj wodę i zmień tryb na "duszenie". Dusić przez półtorej godziny.
5. Po sygnale dodaj śmietanę, sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy i posiekany koperek (dwie trzecie, jedną trzecią pozostawiamy do posypania gotowego dania). Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10-15 minut, nie więcej.
6. Podajemy na stole, posypując posiekanymi ziołami.

jako dodatek możesz podać ziemniaki, owsiankę lub sałatkę warzywną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Bażant - 254   kcal/100g

Podobne przepisy