smalec gotowany w powolnej kuchence w łuskach cebuli

Przygotuj smalec według specjalnego przepisu! To jest pyszne! Wszyscy miłośnicy smalcu pokochają pachnące złote kawałki ugotowane w łuskach cebuli. Pomoże w tym Multicooker.
Sarka @Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 98 % 40 g
węglowodany 0 % 0 g
364 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h 25 min

tak więc w misce multicookera układamy suche składniki: łuski cebuli, liście laurowe, sól. Napełnij to wszystko wodą.

smalec myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na kawałki, wysyłamy do pozostałych składników.

Wybierz tryb "duszenie" i gotuj smalec przez 60 minut. Po sygnale dźwiękowym nie spieszymy się z usuwaniem tłuszczu, pozostawiamy go na podgrzaniu na około 7 godzin.

po odczekaniu określonego czasu usuń tłuszcz z multicookera, pozwól wodzie spłynąć i pocieraj każdy kawałek posiekanym czosnkiem i suchymi przyprawami (do smaku i osobistych preferencji).

smalec przechowujemy w lodówce lub zamrażarce. Aby to zrobić, każdy kawałek musi być zapakowany w folię.

jedz dla zdrowia, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Skórka cebuli - 0   kcal/100g

Podobne przepisy