gulasz warzywny z cukinią na zimę

niesamowicie smaczny preparat na zimę! Zwróć uwagę! Gulasz warzywny to danie witaminowe, które doskonale uzupełni i urozmaici obiad. Świetnie jest też podawać jako przekąskę na świątecznym stole.
limiiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 52 % 11 g
węglowodany 43 % 9 g
135 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

przygotuj warzywa według listy:
1. Myjemy cukinię, kroimy w małe kostki o boku około 2 cm, jeśli cukinia jest już starsza, obieramy skórę i całkowicie usuwamy nasiona.
2. Pomidory również myjemy, kroimy w plasterki.
3. Usuwamy nasiona w papryce, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy paprykę w paski.
4. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
5. Rozłóż warzywa w kotle (lub innym grubościennym naczyniu), dodaj cukier i sól, wlej olej roślinny.
6. Wysyłamy gulasz na małym ogniu, gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut, nie zapomnij okresowo mieszać.
7. Gdy danie jest prawie gotowe, wlej ocet, trzymaj w ogniu przez kilka minut i wyłącz.
8. W czystych, wstępnie wysterylizowanych słoikach wkładamy liść laurowy, a także czarny pieprz i napełniamy pojemniki gorącym gulaszem.
9. Zwijamy słoiki pokrywkami, po przytrzymaniu ich we wrzącej wodzie przez kilka minut.
10. Obracamy półfabrykaty do góry nogami, izolujemy kocem lub kocem, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie możesz umieścić słoiki w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania.

W razie potrzeby wyjmij puste miejsca i jedz z apetytem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy