skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj warzywa według listy:
1. Myjemy cukinię, kroimy w małe kostki o boku około 2 cm, jeśli cukinia jest już starsza, obieramy skórę i całkowicie usuwamy nasiona.
2. Pomidory również myjemy, kroimy w plasterki.
3. Usuwamy nasiona w papryce, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy paprykę w paski.
4. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
5. Rozłóż warzywa w kotle (lub innym grubościennym naczyniu), dodaj cukier i sól, wlej olej roślinny.
6. Wysyłamy gulasz na małym ogniu, gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut, nie zapomnij okresowo mieszać.
7. Gdy danie jest prawie gotowe, wlej ocet, trzymaj w ogniu przez kilka minut i wyłącz.
8. W czystych, wstępnie wysterylizowanych słoikach wkładamy liść laurowy, a także czarny pieprz i napełniamy pojemniki gorącym gulaszem.
9. Zwijamy słoiki pokrywkami, po przytrzymaniu ich we wrzącej wodzie przez kilka minut.
10. Obracamy półfabrykaty do góry nogami, izolujemy kocem lub kocem, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie możesz umieścić słoiki w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania.
W razie potrzeby wyjmij puste miejsca i jedz z apetytem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g