wątróbka według stroganowskiego ze śmietaną

kochasz wątrobę? Przygotuj ją po stroganowsku. To takie pyszne! Przepisy na gotowanie potraw w stylu stroganowskim narodziły się w Rosji. Każdy zna mięso stroganovsky, które zyskało dużą popularność wśród wielu gospodyń domowych. Proponuję użyć tej metody do przygotowania wątroby wołowej, okazuje się bardzo, bardzo smaczne. Nie dodaję pomidorów, używając tylko śmietany do sosu, z którego danie jest bardzo delikatne i dosłownie rozpływa się w ustach!
KalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 28 % 8 g
169 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Oczyść wątrobę ze wszystkich filmów, dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Pokrój na małe kawałki, włóż do miski, dodaj mąkę, przykryj i energicznie wstrząśnij kilka razy, aby każdy kawałek panierował w mące.

2.Smaż wątrobę na oleju roślinnym w kilku etapach (to znaczy partiami, aby wątroba była na patelni w jednej warstwie), mieszając za każdym razem, aż pojawi się złoty kolor. Nie rozgotuj - ten proces powinien zająć tylko 2-3 minuty, nie więcej.

3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Po wątrobie, na pozostałym oleju i na tej samej patelni, usmaż ją, aż będzie przezroczysta i wyślij do przygotowanej wątroby. W osobnej misce połącz śmietanę z wodą, wymieszaj, dodaj sól i pieprz. Wlej powstały sos do wątroby z cebulą, wymieszaj, Wyślij do ognia. Dusić na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką (aby zapobiec odparowaniu płynu) przez 17-20 minut.

podawaj z ulubionym dodatkiem, dekorując danie posiekaną zieloną cebulą.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy