kawior z bakłażana w powolnej kuchence polizasz palce

Zrób puste miejsca za pomocą powolnej kuchenki-o wiele łatwiej! Wraz z pojawieniem się multicookera moje życie w kuchni stało się ciekawsze) tusze, smażenie, gotowanie i pieczenie - wszystkie przyjemności w jednym urządzeniu. I robię też przygotowania na zimę! Dzielę się przepisem na kawior z bakłażana, który gotuję w powolnej kuchence. Jest po prostu niesamowicie pyszna!
zliuka17Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 58 % 7 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Bakłażany dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę i włożyć do miski multicookera, posolić i pozostawić na pół godziny.

2. Nie marnujemy czasu: obieramy cebulę, marchewkę, czosnek. Spłucz wszystkie warzywa, nie zapomnij o papryce: umyj, obierz nasiona.

3. Przez maszynę do mięsa przepuszczamy cebulę, marchewkę, paprykę, czosnek.

4. Po 30 minutach włącz Multicooker, wybierz tryb "duszenie", ustaw czas gotowania na 1 godzinę i 30 minut. Wlej olej słonecznikowy do miski z bakłażanem i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, po czym wprowadzamy posiekane warzywa.

5. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz do kawioru, wlej wodę. Podczas gotowania nie zapomnij wymieszać zawartości miski. I jeszcze jedno: w razie potrzeby należy dodać wodę.

6. Wlej esencję octu do gotowego wrzącego kawioru, wymieszaj i włóż kawior do sterylnych suchych słoików, zwiń je pokrywkami.

7. Odwróć puszki do góry nogami i zawiń je w starą kratę. Po dniu przenosimy go do piwnicy.

to wszystko) zimy nie można się bać, gdy półki w piwnicy są tak pyszne jak kawior z bakłażana!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal / 100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy