skład / składniki
metoda gotowania
1. Bakłażany dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę i włożyć do miski multicookera, posolić i pozostawić na pół godziny.
2. Nie marnujemy czasu: obieramy cebulę, marchewkę, czosnek. Spłucz wszystkie warzywa, nie zapomnij o papryce: umyj, obierz nasiona.
3. Przez maszynę do mięsa przepuszczamy cebulę, marchewkę, paprykę, czosnek.
4. Po 30 minutach włącz Multicooker, wybierz tryb "duszenie", ustaw czas gotowania na 1 godzinę i 30 minut. Wlej olej słonecznikowy do miski z bakłażanem i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, po czym wprowadzamy posiekane warzywa.
5. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz do kawioru, wlej wodę. Podczas gotowania nie zapomnij wymieszać zawartości miski. I jeszcze jedno: w razie potrzeby należy dodać wodę.
6. Wlej esencję octu do gotowego wrzącego kawioru, wymieszaj i włóż kawior do sterylnych suchych słoików, zwiń je pokrywkami.
7. Odwróć puszki do góry nogami i zawiń je w starą kratę. Po dniu przenosimy go do piwnicy.
to wszystko) zimy nie można się bać, gdy półki w piwnicy są tak pyszne jak kawior z bakłażana!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal / 100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g