skład / składniki
metoda gotowania
wlać bulion do rondla, wysłać do ognia, doprowadzić do wrzenia, dodać suszone grzyby. Zdejmij patelnię z ognia, pozostaw grzyby pęczniejące pod pokrywką.
bażanta gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie oddzielamy mięso od kości, rozrywamy rękami na dowolne kawałki-pióra.
obierz szalotkę, drobno posiekaj. Obierz i posiekaj czosnek. Rozłóż cebulę i czosnek na głębokiej patelni, smaż na oliwie z oliwek przez minutę, a następnie dodaj liść laurowy.
rozłóż kawałki bażanta na cebuli, zalej białym winem i bulionem z grzybami, zagotuj.
gotuj zawartość na umiarkowanym ogniu pod szczelnie zamkniętą pokrywką, aż bulion zgęstnieje. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i posyp świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sól.
Tagliatelle gotujemy do stanu al dente w lekko słonej wodzie, rozprowadzamy do pozostałych składników, mieszamy i podgrzewamy wszystko razem przez 2-3 minuty. Posyp startym parmezanem i podawaj.
jedz dla zdrowia i przyjemności!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Borowiki suszone - 286 kcal/100g
- Kurki suszone - 261 kcal/100g
- Borowiki suszone - 231 kcal/100g
- Borowiki suszone - 315 kcal/100g
- Shiitake suszone - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Bażant - 254 kcal/100g
- Tagliatelle - 288 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g