skład / składniki
metoda gotowania
1. Zacznijmy przygotowywać składniki:
- cukinię myjemy, obieramy, usuwamy nasiona (jeśli nie są mleczne), kroimy w kostkę;
- cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę;
- czosnek obieramy, siekamy nożem;
- umyj pomidory i zetrzyj na tarce, skórka pozostanie w dłoni, wyrzuć ją;
- moja pietruszka jest również drobno posiekana nożem.
2. Cóż, teraz przejdźmy bezpośrednio do gotowania:
- rozłóż cebulę w misce multicookera, wlej połowę oleju słonecznikowego;
- wybierz program "Multipowar", ustaw temperaturę na 160 stopni;
- podsmaż cebulę przez około 5 minut;
- rozłóż cukinię, wymieszaj i gotuj również przez 5 minut;
- Wprowadzamy masę pomidorową, dodajemy sól, pieprz, obniżamy temperaturę do 120 stopni i gotujemy przez 15 minut;
- na tym etapie rozprowadzamy pietruszkę i czosnek, a także wlewamy esencję octową i pozostały olej słonecznikowy;
- gotuj przez kolejne 10 minut, po czym Przełącz Multicooker na "ogrzewanie" i pozostaw pod zamkniętą pokrywką na 20 minut;
- po określonym czasie wkładamy warzywa do sterylnych słoików i obracamy je blaszanymi pokrywkami, po zalaniu ich wrzącą wodą.
zawijamy słoiki w coś ciepłego i pozostawiamy do ostygnięcia na jeden dzień, po czym przechowujemy je w lodówce.
smacznego dla Ciebie i Twojej rodziny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g