kapuśniak na zimę z koncentratem pomidorowym

bardzo przydatne przygotowanie na zimę! Koniecznie ugotuj! Kapuśniak na zimę jest ogromną pomocą gospodyni, ponieważ gotowanie barszczu za pomocą przedmiotu obrabianego jest bardzo proste i szybkie. Mam specjalną półkę w piwnicy na tego rodzaju słoiki)
KucharkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 50 % 8 g
węglowodany 44 % 7 g
102 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 30 min

umyj kapustę, posiekaj. Obierz cebulę i marchewkę, umyj. Pokrój cebulę w półpierścienie, zetrzyj marchewki. Paprykę oczyścić z nasion, usunąć łodygi, umyć pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę. Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój w kostkę.

po przygotowaniu wszystkich warzyw wybierz odpowiednią patelnię, wlej do niej olej roślinny i ułóż warstwy: cebulę, kapustę, marchewkę, paprykę, pomidory.

teraz dodaj sól, cukier i pieprz, dodaj koncentrat pomidorowy i wlej trochę wody. Wyślij patelnię do ognia i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Na tym etapie warzywa można mieszać i gotować na wolnym ogniu przez kolejne pół godziny. Na samym końcu duszenia wlej ocet, trzymaj go w ogniu przez kilka minut i włóż kapuśniak do wysterylizowanych słoików, zwiń sterylnymi pokrywkami. Natychmiast odwróć do góry nogami, przykryj ciepłym kocem i pozostaw na jeden dzień.

przechowuj puste miejsca w piwnicy.

pyszna kapuśniak dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy