skład / składniki
metoda gotowania
umyj kapustę, posiekaj. Obierz cebulę i marchewkę, umyj. Pokrój cebulę w półpierścienie, zetrzyj marchewki. Paprykę oczyścić z nasion, usunąć łodygi, umyć pod bieżącą wodą, pokroić w kostkę. Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój w kostkę.
po przygotowaniu wszystkich warzyw wybierz odpowiednią patelnię, wlej do niej olej roślinny i ułóż warstwy: cebulę, kapustę, marchewkę, paprykę, pomidory.
teraz dodaj sól, cukier i pieprz, dodaj koncentrat pomidorowy i wlej trochę wody. Wyślij patelnię do ognia i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Na tym etapie warzywa można mieszać i gotować na wolnym ogniu przez kolejne pół godziny. Na samym końcu duszenia wlej ocet, trzymaj go w ogniu przez kilka minut i włóż kapuśniak do wysterylizowanych słoików, zwiń sterylnymi pokrywkami. Natychmiast odwróć do góry nogami, przykryj ciepłym kocem i pozostaw na jeden dzień.
przechowuj puste miejsca w piwnicy.
pyszna kapuśniak dla Ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g

