skład / składniki
metoda gotowania
1. Pasztet. Pokrój cebulę na pół pierścienia, zmiażdż czosnek nożem. Smaż cebulę i czosnek na oleju roślinnym, aż będą przezroczyste. Dodaj wątróbkę drobiową, lekko podsmaż. Wlej mleko, dodaj przyprawy, sól, zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Zmiel wszystko w blenderze i włóż do głębokiej formy.
2. Galaretka. Żelatyna namocz 3 łyżki.l Woda. Umyj śliwki i żurawinę. Śliwki obrać, drobno posiekać. Dodaj wodę, śliwki i żurawinę do rondla, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut. Zmiel blenderem do uzyskania gładkości. Podgrzej spuchniętą żelatynę do całkowitego rozpuszczenia i wlej do masy śliwkowo-żurawinowej. Wymieszać.
3. Ułóż galaretkę na pasztecie, spłaszcz i wstaw do lodówki do zestalenia. Gotowy pasztet udekoruj jagodami żurawinowymi i gałązkami koperku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g