pasztet z wątróbki drobiowej z galaretką śliwkowo-żurawinową

delikatny pasztet pod galaretką owocowo-jagodową ozdobi każdy stół. Ten pasztet przygotowałem dawno temu na Nowy Rok. Bardzo dobrze jest podawać taki pasztet w przezroczystych szklanych foremkach, aby warstwy były dobrze widoczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 12 g
tłuszcze 16 % 3 g
węglowodany 21 % 4 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Pasztet. Pokrój cebulę na pół pierścienia, zmiażdż czosnek nożem. Smaż cebulę i czosnek na oleju roślinnym, aż będą przezroczyste. Dodaj wątróbkę drobiową, lekko podsmaż. Wlej mleko, dodaj przyprawy, sól, zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Zmiel wszystko w blenderze i włóż do głębokiej formy.
2. Galaretka. Żelatyna namocz 3 łyżki.l Woda. Umyj śliwki i żurawinę. Śliwki obrać, drobno posiekać. Dodaj wodę, śliwki i żurawinę do rondla, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 5-10 minut. Zmiel blenderem do uzyskania gładkości. Podgrzej spuchniętą żelatynę do całkowitego rozpuszczenia i wlej do masy śliwkowo-żurawinowej. Wymieszać.
3. Ułóż galaretkę na pasztecie, spłaszcz i wstaw do lodówki do zestalenia. Gotowy pasztet udekoruj jagodami żurawinowymi i gałązkami koperku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy