filet z kurczaka w kefirze na patelni

nawet młoda gospodyni poradzi sobie z tym daniem. Marynata kefirowa do kurczaka otworzyła mi moją ukochaną teściową. Kiedy jedziemy do domku na kebaby, mój mąż i ja przynosimy marynowaną wieprzowinę, a ona - kurczaka w marynacie kefirowej. I bez względu na to, jaki przepis gotujemy kebaby, to jej kurczak okazuje się smaczniejszy i bardziej soczysty. Wziąłem jej przepis na marynatę i teraz często gotuję w niej kurczaka i indyka. Szczególnie okazuje się pyszny kurczak pieczony w piekarniku w doniczkach. Dzielę się przepisem na szybkiego kurczaka duszonego na patelni.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 81 % 17 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 10 % 2 g
90 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drobno posiekaj koperek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój czosnek w cienkie plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz kefir, koperek, czarny pieprz i sól. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż filety do marynaty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj talerze czosnku. Przykryj miskę folią i pozostaw do marynowania na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na rozgrzanej patelni ułóż kawałki fileta z odrobiną marynaty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dusić, od czasu do czasu obracając, na małym ogniu przez około 25 minut do miękkości. Gdy wilgoć wyparuje, wlej trochę marynaty kefirowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy