filet z kurczaka w kefirze na patelni
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Drobno posiekaj koperek.
Krok 3:
Pokrój czosnek w cienkie plasterki.
Krok 4:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki.
Krok 5:
Połącz kefir, koperek, czarny pieprz i sól. Wymieszać.
Krok 6:
Włóż filety do marynaty.
Krok 7:
Dodaj talerze czosnku. Przykryj miskę folią i pozostaw do marynowania na 30 minut.
Krok 8:
Na rozgrzanej patelni ułóż kawałki fileta z odrobiną marynaty.
Krok 9:
Dusić, od czasu do czasu obracając, na małym ogniu przez około 25 minut do miękkości. Gdy wilgoć wyparuje, wlej trochę marynaty kefirowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g