sos tamaryndowca

Spróbuj zrobić pikantny sos, zaskocz swoich krewnych! Sos z tamaryndowcem wcale nie jest trudny do przygotowania. Sos podawany jest z daniami z drobiu lub cielęciny, ma wyraźną słodko-kwaśną kompozycję z ostrymi nutami imbiru i czerwonej papryki.
777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 32 g
137 kcal
IG: 24 / 0 / 76

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Z tamaryndowca i daktyli usuwamy nasiona, wkładamy do miski, napełniamy gorącą wodą, pozostawiamy na 15-20 minut.

2. Rozłóż spuchnięte daktyle i tamaryndę w misce blendera. Obieramy imbir, kroimy w plasterki, wkładamy również do miski blendera z kuminem, wlewamy wodę, dodajemy szczyptę czerwonej mielonej papryki.

3. Ubijamy składniki do konsystencji pasty, rozprowadzamy na patelni, wysyłamy do ognia. Tomimy przez 5 minut przy ciągłym mieszaniu.

przenieś masę do miski.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Tamaryndowiec - 239   kcal/100g

Podobne przepisy