skład / składniki
metoda gotowania
1. Liście białej kapusty zanurzamy we wrzącej wodzie na kilka minut, aby się rozmroziły, a następnie ostrożnie wyjmujemy do głębokiej miski.
2. Gotuj ryż do połowy ugotowany. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Włóż mięso mielone do miski, dodaj ryż i kleik czosnkowy, sól, pieprz, dokładnie wymieszaj. 
3. Obierz marchewki i cebulę, trzy marchewki na średniej tarce, drobno posiekaj cebulę. 
4. Mokrymi rękami formujemy kotlet z mięsa mielonego i szczelnie zawijamy go w liść kapusty. Półfabrykaty układamy w grubościennej patelni, posypujemy każdą warstwę cebulą i marchewką, dodajemy liść laurowy.
5. Napełnij gołąbki wodą, aby nie były całkowicie pokryte, solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu przez 40 minut. 
6. Rozprowadzamy śmietanę w misce, tutaj również rozprowadzamy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wlej gołąbki do powstałego sosu, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut.
podawaj posypane posiekanymi ziołami i w razie potrzeby polej kwaśną śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mrożona kapusta - 34 kcal/100g