Gołąbki z mrożonej kapusty

ulubione danie! Przygotuj i zachwyć krewnych! Gołąbki można nawet przygotować z mrożonej kapusty! Zwykle gospodynie domowe zamrażają białą kapustę na zimę po uprzednim ugotowaniu liści, przepis wykorzystuje właśnie taką kapustę. Jeśli warzywo nie zostało ugotowane przed zamrożeniem, należy to zrobić przed przygotowaniem półfabrykatów gołąbków.
OLICZKAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 24 % 7 g
191 kcal
IG: 57 / 43 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Liście białej kapusty zanurzamy we wrzącej wodzie na kilka minut, aby się rozmroziły, a następnie ostrożnie wyjmujemy do głębokiej miski.

2. Gotuj ryż do połowy ugotowany. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Włóż mięso mielone do miski, dodaj ryż i kleik czosnkowy, sól, pieprz, dokładnie wymieszaj. 

3. Obierz marchewki i cebulę, trzy marchewki na średniej tarce, drobno posiekaj cebulę. 

4. Mokrymi rękami formujemy kotlet z mięsa mielonego i szczelnie zawijamy go w liść kapusty. Półfabrykaty układamy w grubościennej patelni, posypujemy każdą warstwę cebulą i marchewką, dodajemy liść laurowy.

5. Napełnij gołąbki wodą, aby nie były całkowicie pokryte, solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu przez 40 minut. 

6. Rozprowadzamy śmietanę w misce, tutaj również rozprowadzamy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Wlej gołąbki do powstałego sosu, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut.

podawaj posypane posiekanymi ziołami i w razie potrzeby polej kwaśną śmietaną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mrożona kapusta - 34   kcal/100g

Podobne przepisy