skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik do 230 stopni Celsjusza.
2. W tym czasie przygotowujemy składniki:
- dokładnie umyj i osusz wieprzowinę ręcznikami papierowymi, a następnie przebij skórę nożem po około 1 cm, ale staraj się nie przebić miazgi,
- myjemy i obieramy marchewki, buraki, pasternak, po czym kroimy marchewki i pasternak na ćwiartki (połówki, jeśli warzywa korzeniowe są cienkie) wzdłuż,
- umyj Cebulki kopru włoskiego, pokrój na ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości,
- obierz czosnek, pozostaw goździki w całości.
3. W osobnej małej misce wymieszaj jedną trzecią oliwy z oliwek, nasiona kopru, sól morską, liście rozmarynu. Lekko zmiażdż wszystko tłuczkiem. Pokryj nogę wieprzową powstałą mieszaniną, wcieraj w mięso, w nacięcia wykonane w skórze.
4. Następnie umieść mięso na patelni o odpowiedniej wielkości i włóż do piekarnika na 45 minut.
5. Teraz zmniejszamy ciepło do 180 stopni i gotujemy wieprzowinę przez kolejne półtorej godziny, po czym wyłączamy piekarnik i przenosimy mięso na naczynie i przykrywamy folią przez 20 minut.
6. W międzyczasie na blasze do pieczenia układamy warzywa, solimy, posypujemy czarnym pieprzem, polewamy pozostałą oliwą z oliwek. Dodaj gałązki rozmarynu. Wkładamy do piekarnika w 180 stopniach na 1 godzinę.
7. Drobno posiekaj ząbki czosnku nożem. Kładziemy patelnię, na której pieczone jest mięso, na średnim ogniu, usuwając nadmiar tłuszczu i pozostawiając sok (około 80 ml, ale jeśli jest mniej, to w porządku). Doprowadź sok do wrzenia, po czym rozprowadź mąkę i gotuj przez 2 minuty, nie przestając mieszać. Stopniowo wlewaj bulion z kurczaka i białe wino, zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj wszystko razem, nie przestając mieszać, 5 minut. W razie potrzeby dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj i przefiltruj sos przez sito.
8. Serwujemy gotowe danie: pieczone warzywa układamy wokół mięsa na szerokim naczyniu, w razie potrzeby dodajemy gałązki świeżych ziół (koperek, pietruszka itp.), SOS podajemy osobno w dzbanku. A już przy stole kroimy apetyczne mięso na cienkie plasterki i układamy je razem z warzywami na porcjowanych talerzach.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Pasternak siewny - 47 kcal/100g
- Pasternak - 47 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g