wieprzowina z kością z warzywami i ziołami w piekarniku

w świąteczny sposób pyszne soczyste i aromatyczne mięso! Wieprzowina z kością w piekarniku, przygotowana według tego przepisu, jest cudownie apetyczna, aromatyczna i soczysta. Składniki harmonijnie łączą się w tym daniu: rozmaryn podkreśla smak mięsa i daje wyrafinowanie. Pieczone warzywa stanowią idealny dodatek do tłustej wieprzowiny. Sos nadaje potrawie wykończenie.
NATUSIAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 11 g
tłuszcze 55 % 16 g
węglowodany 7 % 2 g
200 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Włącz piekarnik do 230 stopni Celsjusza.

2. W tym czasie przygotowujemy składniki:

- dokładnie umyj i osusz wieprzowinę ręcznikami papierowymi, a następnie przebij skórę nożem po około 1 cm, ale staraj się nie przebić miazgi,

- myjemy i obieramy marchewki, buraki, pasternak, po czym kroimy marchewki i pasternak na ćwiartki (połówki, jeśli warzywa korzeniowe są cienkie) wzdłuż,

- umyj Cebulki kopru włoskiego, pokrój na ćwiartki lub połówki w zależności od wielkości,

- obierz czosnek, pozostaw goździki w całości.

3. W osobnej małej misce wymieszaj jedną trzecią oliwy z oliwek, nasiona kopru, sól morską, liście rozmarynu. Lekko zmiażdż wszystko tłuczkiem. Pokryj nogę wieprzową powstałą mieszaniną, wcieraj w mięso, w nacięcia wykonane w skórze.

4. Następnie umieść mięso na patelni o odpowiedniej wielkości i włóż do piekarnika na 45 minut.

5. Teraz zmniejszamy ciepło do 180 stopni i gotujemy wieprzowinę przez kolejne półtorej godziny, po czym wyłączamy piekarnik i przenosimy mięso na naczynie i przykrywamy folią przez 20 minut.

6. W międzyczasie na blasze do pieczenia układamy warzywa, solimy, posypujemy czarnym pieprzem, polewamy pozostałą oliwą z oliwek. Dodaj gałązki rozmarynu. Wkładamy do piekarnika w 180 stopniach na 1 godzinę.

7. Drobno posiekaj ząbki czosnku nożem. Kładziemy patelnię, na której pieczone jest mięso, na średnim ogniu, usuwając nadmiar tłuszczu i pozostawiając sok (około 80 ml, ale jeśli jest mniej, to w porządku). Doprowadź sok do wrzenia, po czym rozprowadź mąkę i gotuj przez 2 minuty, nie przestając mieszać. Stopniowo wlewaj bulion z kurczaka i białe wino, zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj wszystko razem, nie przestając mieszać, 5 minut. W razie potrzeby dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj i przefiltruj sos przez sito.

8. Serwujemy gotowe danie: pieczone warzywa układamy wokół mięsa na szerokim naczyniu, w razie potrzeby dodajemy gałązki świeżych ziół (koperek, pietruszka itp.), SOS podajemy osobno w dzbanku. A już przy stole kroimy apetyczne mięso na cienkie plasterki i układamy je razem z warzywami na porcjowanych talerzach.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Pasternak siewny - 47   kcal/100g
  • Pasternak - 47   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy