gulasz po węgiersku papryka wołowina

Węgierskie danie gulaszowe to prawdziwe kulinarne arcydzieło. Węgierskie danie " gulasz — to prawdziwe kulinarne arcydzieło. "Guyás" ("gulyás"), w tłumaczeniu z węgierskiego "pasterz dużego bydła". Mówią, że to oni wymyślili przepis na to danie, węgierscy pasterze. Świeżą wołowinę i warzywa gotowano na pastwiskach, na otwartym ogniu. Danie zawsze było smaczne i satysfakcjonujące, co pozwoliło nawet włączyć je do diety armii austro-węgierskiej. Przygotuj prawdziwy gulasz i poczuj wyśmienity smak węgierskiej kuchni.

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 7 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 31 % 5 g
81 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1.Pokrój wołowinę i warzywa
2.Wlej olej roślinny na patelnię i smaż cebulę przez 2 minuty, mieszając. Dodaj zmielony czosnek i smaż przez kolejne 2 minuty na średnim ogniu.
3.Włóż mięso i smaż ze wszystkich stron, na dużym ogniu przez 3 minuty, ciągle mieszając.
4.Dodaj kolendrę, paprykę, zmielony czarny i czerwony pieprz, sól, koncentrat pomidorowy, wymieszaj i dodaj mąkę i wszystko wymieszaj, smaż jeszcze przez 1 minutę.
5.Dodaj pomidory, paprykę, seler do garnka, wymieszaj. Dodaj 800 ml. wody, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 45 minut
6.Dodaj marchewki, dwa liście laurowe do garnka i gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
7.Dodaj ziemniaki i gotuj przez kolejne 10 minut.
8.W razie potrzeby dodaj sól i pieprz do smaku. Dodaj świeżą natkę pietruszki, wymieszaj i wyłącz kuchenkę. Gulasz jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy