kawior z marchwi z pomidorami i czosnkiem na zimę

kawior marchewkowy to świetna przekąska i baza do zup, gorących! Marchew jest uniwersalnym warzywem, dodaje się ją dosłownie do wszystkich potraw: w zupach, w drugim, nawet przekąskach, ciastach i deserach robi się z marchwi. Bardzo smaczną przekąską z marchwi jest kawior z marchwi. Można go przygotować na przyszłość, zwinąć w słoiki i przechowywać przez całą zimę. Spożywać jako samodzielne danie, z chlebem lub jako dodatek do gorącej zupy. Ponadto ten półfabrykat znacznie upraszcza życie zapracowanych gospodyń domowych, może być używany jako podstawa-półprodukt do zup, drugi zamiast świeżej marchwi.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 47 % 7 g
94 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników. Kawior z marchwi to świetny sposób na dodanie dużych owoców marchwi, których nie chcesz używać jako świeżej żywności. W kawiorze marchewki przechodzą dobrą obróbkę cieplną, więc nie odczuwa się szorstkości przerośniętych owoców. Ale oczywiście z młodej małej marchewki kawior okaże się delikatniejszy w smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz, pokrój na małe kawałki. Marchewki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub siekamy za pomocą robota kuchennego, dla kogo jest to wygodniejsze, najważniejsze jest to, że marchewki są ziarnami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory myjemy, kroimy na kawałki, a także mielimy w kombajnie. Jeśli pomidory nie są duże, a ich skóra jest delikatna, nie można jej usunąć. Usuwa folię z ząbków czosnku i sieka je również w kombajnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść warzywa na patelni lub patelni z grubym dnem i wysokimi bokami. Dodaj cukier i sól. Wlej olej roślinny. I podpalamy, gdy mieszanina warzyw się zagotuje, zmniejszamy ogień i dusimy je na małym ogniu przez około 30 minut pod pokrywką, często mieszając masę, aby nie przypaliła się do dna rondla. Jeśli mieszanka warzyw wydaje się zbyt sucha, możesz wlać trochę wody, aby warzywa się dusiły. Następnie dodaj ocet do mieszanki warzywnej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Usuń kawior marchewkowy z ognia. Pozwól mu ostygnąć pod pokrywką, aż będzie ciepły. Dobrze spłucz i sterylizuj słoiki z kawiorem. Lepiej jest wziąć małe słoiki, aby kawior nie był przechowywany przez długi czas po otwarciu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij przygotowane słoiki ciepłym kawiorem marchewkowym na ramionach, mocno ubijając masę łyżką, zwiń pokrywki. Przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy