kawior z pieczonego bakłażana na zimę

taki kawior nadaje się zarówno na zimę, jak i na letni stół. Bardzo smaczne! Prosty i dość stary przepis na kawior. Bakłażany w nim są bardzo delikatne i wręcz słodkie. Nawet dla takiego kawioru ważne jest, aby wybrać mięsiste pomidory cukrowe.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 70 % 7 g
48 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Bakłażany umyć, nakłuć zębem i piec w piekarniku do całkowitego ugotowania. Przy 180 stopniach zajmuje to około 45 minut dla średniej wielkości bakłażana.
2. Z upieczonych bakłażanów zdejmij skórkę, drobno posiekaj miąższ, dodaj bakłażana i przenieś na sito, aby ułożyć sok. Połóż mały ciężar na wierzchu.
3. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki i smażyć na oleju na złoty kolor i miękkość.
4. Zetrzyj pomidory, pozostawiając skórkę w dłoniach. Dodaj pomidory do cebuli i gotuj na dużym ogniu, aż prawie cała woda wyparuje.
5. Dodaj bakłażana, wymieszaj. Dusić przez 5 minut. Doprowadź do smaku przyprawami.
6. Aby podać, pokrój ząbek czosnku na pół, przetrzyj nim talerz i włóż do niego kawior. Udekoruj według własnych upodobań.
7. Do przechowywania na zimę pod koniec gotowania dodaj ocet, wymieszaj, rozłóż kawior w czystych słoikach, sterylizuj słoiki (przykryte pokrywkami) we wrzącej wodzie (około 20 minut). Zamknij, odwróć i zawiń, aż całkowicie ostygnie.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy