skład / składniki
metoda gotowania
1. Bakłażany umyć, nakłuć zębem i piec w piekarniku do całkowitego ugotowania. Przy 180 stopniach zajmuje to około 45 minut dla średniej wielkości bakłażana.
2. Z upieczonych bakłażanów zdejmij skórkę, drobno posiekaj miąższ, dodaj bakłażana i przenieś na sito, aby ułożyć sok. Połóż mały ciężar na wierzchu.
3. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki i smażyć na oleju na złoty kolor i miękkość.
4. Zetrzyj pomidory, pozostawiając skórkę w dłoniach. Dodaj pomidory do cebuli i gotuj na dużym ogniu, aż prawie cała woda wyparuje.
5. Dodaj bakłażana, wymieszaj. Dusić przez 5 minut. Doprowadź do smaku przyprawami.
6. Aby podać, pokrój ząbek czosnku na pół, przetrzyj nim talerz i włóż do niego kawior. Udekoruj według własnych upodobań.
7. Do przechowywania na zimę pod koniec gotowania dodaj ocet, wymieszaj, rozłóż kawior w czystych słoikach, sterylizuj słoiki (przykryte pokrywkami) we wrzącej wodzie (około 20 minut). Zamknij, odwróć i zawiń, aż całkowicie ostygnie.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g