skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos barszczowy na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Pamiętaj, że przepis podaje wagę nieobranych warzyw.
Krok 2:
Aby dusić, weź miskę lub patelnię, która swobodnie pomieści wszystkie potrawy. Wziąłem duży garnek. Cebulę obrać i opłukać. Pokrój go w kostkę lub paski. Lubię, gdy cebula jest mniejsza w barszczu, więc robię małe kostki. Przenieś cebulę na patelnię, dodaj wszystkie składniki oprócz marchwi i buraków. Dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Obierz i opłucz buraki i marchewki. Zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w paski. Takie cięcie jest uważane za tradycyjne dla barszczu.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj i umieść na średnim ogniu. Poczekaj, aż warzywa dadzą sok. Aby przyspieszyć proces, możesz przykryć pokrywką. Po ugotowaniu dusić przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 5:
Podczas duszenia warzyw przygotuj słoiki o łącznej pojemności 2 litrów. Dobrze umyj i wysterylizuj słoiki. Robię to w następujący sposób. Ostrożnie wlej wrzącą wodę na dno słoika cienkim strumieniem, około jednej czwartej objętości. Aby słoik nie pękł, nie można dostać wody na jego ściany. Następnie przykrywam pokrywką i odstawiam na 10 minut. Po spuszczeniu wody można użyć słoika.
Krok 6:
Po 45 minutach równomiernie rozprowadź sos na słoikach i zwiń pokrywki. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej, około jednego dnia. Następnie przechowuj w piwnicy lub innym chłodnym miejscu.
jedna półlitrowa puszka sosu wystarcza na około 3-litrową patelnię barszczu. Nie ma w tym nic zbędnego, podstawowy zestaw. Ktoś lubi pierwsze dania grubsze, ktoś-gorętsze. Dlatego zgodnie z własnymi upodobaniami już w procesie gotowania barszczu możesz dodać paprykę, ziemniaki, pomidor, czosnek, kapustę i inne składniki.
z tym dressingiem barszcz można gotować bez dodawania mięsa. Zwykle gotuję pokrojone ziemniaki do połowy ugotowane, a następnie dodaję je i gotuję przez kolejne 20-30 minut, 5 minut przed wyłączeniem, przyprawiam przyprawami i doprawiam, jeśli to konieczne. Okazuje się bardzo smaczny chudy barszcz.
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g