Sałatka z cukinii palce lizać na zimę

kolory lata i zalety warzyw w jednym słoiku! Oryginalna nazwa sałatki z cukinii polizasz palce na zimę mówi sama za siebie. Ta jasna przekąska warzywna z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie zimą.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 67 % 8 g
63 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z cukinii? Przygotujemy wszystkie niezbędne do gotowania. Wszystkie warzywa myjemy i suszymy. Ponieważ wszystkie składniki zostaną pokrojone w trakcie gotowania, warzywa mogą być używane bezwarunkowo, o nieregularnym kształcie lub rozmiarze. To plus przygotowania zimowych preparatów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy patelnię z grubym dnem, w której będziemy smażyć i dusić warzywa na sałatkę. Wlej olej roślinny na patelnię i pozwól mu się rozgrzać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w półpierścienie lub, jeśli cebula jest duża, to ćwiartki w pierścienie. Przenieś cebulę do rozgrzanego oleju i smaż przez około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia dodaj obrane i posiekane ząbki czosnku do cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marchewki myjemy i obieramy, trzy na tarce do marchwi koreańskiej. Jeśli nie ma takiej tarki, trzy na zwykłej grubej tarce. Przenieś startą marchewkę do cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Myjemy paprykę i usuwamy rdzeń z nasionami, kroimy w cienkie paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dobrze wymieszaj i kontynuuj gotowanie warzyw na średnim ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pomidory kroimy w dowolne duże kostki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść warzywa na patelni z cebulą i marchewką. Smażyć przez kolejne dziesięć minut z okresowym mieszaniem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Myjemy cukinię, suszymy i kroimy. Uwielbiam czuć cukinię w sałatce, więc siekam ją grubo. Możesz pokroić je w kostkę, a następnie czas gotowania zostanie nieco skrócony. Cukinię wysyłamy na patelnię.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sól warzyw, dodaj cukier i mielony pieprz. Dobrze wymieszaj. Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 20-30 minut (koncentrujemy się na gotowości cukinii).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podczas gotowania patrzymy, aby kawałki cukinii nie gotowały się i nie zamieniały w owsiankę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Moja pietruszka i posiekaj, dodaj do warzyw. Wymieszaj i dodaj ocet. Po kilku minutach sałatkę można zdjąć z ognia. Całkowity czas przygotowania sałatki wynosi co najmniej 40 minut, warzywa powinny być dobrze duszone, ale nie rozpadać się.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż gorącą sałatkę na przygotowanych słoikach i zwiń pokrywki. Odwróć puszki szyjką w dół, zawiń w koc lub ręcznik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy