skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z cukinii? Przygotujemy wszystkie niezbędne do gotowania. Wszystkie warzywa myjemy i suszymy. Ponieważ wszystkie składniki zostaną pokrojone w trakcie gotowania, warzywa mogą być używane bezwarunkowo, o nieregularnym kształcie lub rozmiarze. To plus przygotowania zimowych preparatów.
Krok 2:
Bierzemy patelnię z grubym dnem, w której będziemy smażyć i dusić warzywa na sałatkę. Wlej olej roślinny na patelnię i pozwól mu się rozgrzać.
Krok 3:
W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w półpierścienie lub, jeśli cebula jest duża, to ćwiartki w pierścienie. Przenieś cebulę do rozgrzanego oleju i smaż przez około 5 minut.
Krok 4:
Podczas smażenia dodaj obrane i posiekane ząbki czosnku do cebuli.
Krok 5:
Marchewki myjemy i obieramy, trzy na tarce do marchwi koreańskiej. Jeśli nie ma takiej tarki, trzy na zwykłej grubej tarce. Przenieś startą marchewkę do cebuli.
Krok 6:
Myjemy paprykę i usuwamy rdzeń z nasionami, kroimy w cienkie paski.
Krok 7:
Wszystko dobrze wymieszaj i kontynuuj gotowanie warzyw na średnim ogniu.
Krok 8:
Pomidory kroimy w dowolne duże kostki.
Krok 9:
Umieść warzywa na patelni z cebulą i marchewką. Smażyć przez kolejne dziesięć minut z okresowym mieszaniem.
Krok 10:
Myjemy cukinię, suszymy i kroimy. Uwielbiam czuć cukinię w sałatce, więc siekam ją grubo. Możesz pokroić je w kostkę, a następnie czas gotowania zostanie nieco skrócony. Cukinię wysyłamy na patelnię.
Krok 11:
Sól warzyw, dodaj cukier i mielony pieprz. Dobrze wymieszaj. Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 20-30 minut (koncentrujemy się na gotowości cukinii).
Krok 12:
Podczas gotowania patrzymy, aby kawałki cukinii nie gotowały się i nie zamieniały w owsiankę.
Krok 13:
Moja pietruszka i posiekaj, dodaj do warzyw. Wymieszaj i dodaj ocet. Po kilku minutach sałatkę można zdjąć z ognia. Całkowity czas przygotowania sałatki wynosi co najmniej 40 minut, warzywa powinny być dobrze duszone, ale nie rozpadać się.
Krok 14:
Połóż gorącą sałatkę na przygotowanych słoikach i zwiń pokrywki. Odwróć puszki szyjką w dół, zawiń w koc lub ręcznik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g