Cielęcina ze śliwkami

pyszna cielęcina duszona w marynacie ze śliwkami. Podczas duszenia mięso cielęce jest nasycone smakiem i aromatem suszonych śliwek. Gulasz jest bardzo smaczny, mięso jest miękkie. Do duszenia mięsa użyłem marynaty z ogórków konserwowych, odpowiednia jest również solanka. Możesz wziąć dowolne suszone śliwki do mięsa: z kością, bez kości, wędzone, suszone lub po prostu suszone bez zapachu dymu. Ale z lekkim aromatem mgiełka danie ma bardziej wyrazisty smak i aromat.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 33 % 7 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszny gulasz cielęcy, potrzebujemy miąższu cielęcego, cebuli, marchewki, suszonych śliwek, bulionu cielęcego i marynaty, odrobiny soli. Przygotuj produkty zgodnie z listą, oczyść warzywa, a następnie umyj wszystko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cielęcinę kroimy w dużą kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w pierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj marchewkę w kostkę lub w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaną cielęcinę, krążki cebuli, kostki marchwi, suszone śliwki, liście laurowe wkładamy do rondla i mieszamy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Najpierw wlej marynatę do rondla, ponownie wymieszaj, a następnie dodaj bulion.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść patelnię z cielęciną, suszonymi śliwkami i warzywami na kuchence, zagotuj, zmniejsz ogień do minimum i przykryj pokrywką. Dusić mięso z suszonymi śliwkami przez godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po godzinie dodaj sól do rondla, wymieszaj, ponownie przykryj i kontynuuj duszenie przez około godzinę na minimalnym ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po godzinie zdejmij patelnię z ognia-cielęcina ze śliwkami jest gotowa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Cielęcinę ze śliwkami podajemy na gorąco do dekoracji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Marynata - 60   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy