skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszny gulasz cielęcy, potrzebujemy miąższu cielęcego, cebuli, marchewki, suszonych śliwek, bulionu cielęcego i marynaty, odrobiny soli. Przygotuj produkty zgodnie z listą, oczyść warzywa, a następnie umyj wszystko.
Krok 2:
Cielęcinę kroimy w dużą kostkę.
Krok 3:
Pokrój cebulę w pierścienie.
Krok 4:
Posiekaj marchewkę w kostkę lub w kostkę.
Krok 5:
Posiekaną cielęcinę, krążki cebuli, kostki marchwi, suszone śliwki, liście laurowe wkładamy do rondla i mieszamy.
Krok 6:
Najpierw wlej marynatę do rondla, ponownie wymieszaj, a następnie dodaj bulion.
Krok 7:
Umieść patelnię z cielęciną, suszonymi śliwkami i warzywami na kuchence, zagotuj, zmniejsz ogień do minimum i przykryj pokrywką. Dusić mięso z suszonymi śliwkami przez godzinę.
Krok 8:
Po godzinie dodaj sól do rondla, wymieszaj, ponownie przykryj i kontynuuj duszenie przez około godzinę na minimalnym ogniu.
Krok 9:
Po godzinie zdejmij patelnię z ognia-cielęcina ze śliwkami jest gotowa.
Krok 10:
Cielęcinę ze śliwkami podajemy na gorąco do dekoracji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Marynata - 60 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g