skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pierwszym krokiem jest włożenie pokrojonej w kostkę cukinii do miski multicookera. Mam mrożoną cukinię, ale lepiej oczywiście użyć świeżej młodej cukinii. Następnie umyj je przed umieszczeniem w powolnej kuchence.
Krok 2:
Następnie dodaj zieloną fasolkę. Ja też mam zamrożoną. W rzeczywistości można używać zarówno świeżych, jak i mrożonych warzyw, ponieważ prawie nikt nie odczuje różnicy, chyba że są to naturalni smakosze.
Krok 3:
Paprykę umyć pod bieżącą wodą i usunąć nasiona i szypułkę. Lepiej jest użyć żółtego pieprzu, aby gotowe danie wyglądało harmonijnie. Paprykę pokroić w kostkę. I tak, Frozen też się sprawdzi ;)
Krok 4:
Marchewki dokładnie umyj pod bieżącą wodą szczotką, a następnie obierz obieraczką do warzyw. Obieraczka zapewni minimalną ilość odpadów. Pokrój marchewki w drobną kostkę. Aby mieć pewność, że marchewki będą miały czas na gotowanie, możesz zetrzeć je na grubej tarce.
Krok 5:
Obierz cebulę (najlepiej białą). Jeśli cebula jest trudna do obierania, można ją namoczyć w ciepłej wodzie przez około pięć minut. Wtedy łuska łatwiej odejdzie. Drobno posiekaj cebulę. Czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez prasę. Dodaj do miski wolnowaru. Możesz obejść się bez łuku, jeśli go nie lubisz. Ale zdecydowanie polecam dodanie czosnku. Z niego gulasz warzywny nabiera niepowtarzalnego smaku
Krok 6:
Umyj pomidory koktajlowe pod bieżącą wodą i pokrój na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości. Pomidory koktajlowe można zastąpić zwykłymi pomidorami, jeśli masz teraz sezon i masz pod ręką pyszne pomidory. Umyj warzywa i potrząśnij nimi z nadmiaru wilgoci. Zielenie nadają potrawie dodatkowy aromat i smak. Sól i pieprz gulasz do smaku. Nie musisz dodawać wody, ponieważ warzywa dadzą sok. Dusić w programie "duszenie" przez 20 minut.
oczywiście w czasie gotowania skup się na powolnej kuchence. Jeśli bardzo mocno odparowuje wodę, to przed rozpoczęciem gaszenia warto dodać do miski około pół szklanki przefiltrowanej wody. Moja powolna kuchenka zawsze zatrzymuje wilgoć nawet bardziej niż powinna, więc nie dodałam wody.
warzywa według tego przepisu są tak miękkie i ugotowane, jak to tylko możliwe. Więc jeśli jesteś za chrupiącymi warzywami, ten przepis na pewno nie będzie dla Ciebie odpowiedni.
w rezultacie otrzymasz gęstą zupę lub płynną drugą - według Twojego gustu i wyboru)) w zasadzie danie nadaje się jako dodatek do smażonego mięsa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g