skład / składniki
metoda gotowania
1. Moczenie. Zawsze moczę królika w zimnej wodzie, dzięki czemu mięso staje się miękkie i soczyste. Lepiej to zrobić w nocy. Dwa, trzy razy konieczna jest zmiana wody. Możesz namoczyć całą tuszę lub natychmiast pokroić na porcje. Mój królik jest mały, więc namoczyłem go w całości. Stary królik szczególnie potrzebuje moczenia.
2. Około godziny przed gotowaniem-opłucz królika, pokrój na porcje, przygotuj marynatę - dodaj sól, czarny pieprz, liść laurowy, gałkę muszkatołową, czosnek, oregano, bazylię, 50 ml oleju roślinnego do mięsa. Wymieszać. Radzę nie zaniedbywać tego punktu - dzięki marynacie mięso jest nasycone niesamowitym aromatem przypraw, staje się bardziej miękkie i delikatne.
3. Podczas marynowania królika drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewkę na grubej tarce, usmaż z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego.
4. Gotuj również grzyby, prawie do całkowitego ugotowania.
5. Następnie przygotuj sos - w tym celu wymieszaj śmietanę, śmietanę, jeśli okaże się gęsta-dodaj trochę wody.
6. Zetrzyj ser.
7. Smaż królika lekko ze wszystkich stron na patelni na złoty kolor. Następnie napełnij naczynie do pieczenia . Pierwsza warstwa to cebula z marchewką, następnie grzyby i królik na wierzchu, zalać sosem i posypać startym serem na wierzchu.
8. Przykryj wierzch folią i włóż do piekarnika na 200 stopni, piecz do miękkości (Zajęło mi to około godziny, ponieważ królik jest młody, jeśli natkniesz się na stary , może to zająć trochę więcej czasu), 15 minut przed końcem zdejmij folię i pozostaw do zrumienienia mięsa. Podawaj na gorąco. Smacznego!
Królik, ugotowany według tego przepisu, bardzo mi się podobał, a ja i moi bliscy, szczególnie cieszyłem się, że zjadł go mój trzyletni syn, który w ogóle nie je mięsa, więc na pewno wezmę sobie ten przepis!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g