Królik w sosie śmietanowym z pieczarkami w piekarniku

pyszny i zdrowy przepis! Świetna opcja dla osób odchudzających się! To danie jest idealne dla osób, które dbają o swoje zdrowie i sylwetkę. Królik jest niskokaloryczny i pożywny. Mięso królika przygotowane według tego przepisu w połączeniu z grzybami i kremowym sosem jest niesamowicie delikatne i smaczne!
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 52 % 17 g
węglowodany 9 % 3 g
183 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Moczenie. Zawsze moczę królika w zimnej wodzie, dzięki czemu mięso staje się miękkie i soczyste. Lepiej to zrobić w nocy. Dwa, trzy razy konieczna jest zmiana wody. Możesz namoczyć całą tuszę lub natychmiast pokroić na porcje. Mój królik jest mały, więc namoczyłem go w całości. Stary królik szczególnie potrzebuje moczenia.
2. Około godziny przed gotowaniem-opłucz królika, pokrój na porcje, przygotuj marynatę - dodaj sól, czarny pieprz, liść laurowy, gałkę muszkatołową, czosnek, oregano, bazylię, 50 ml oleju roślinnego do mięsa. Wymieszać. Radzę nie zaniedbywać tego punktu - dzięki marynacie mięso jest nasycone niesamowitym aromatem przypraw, staje się bardziej miękkie i delikatne.
3. Podczas marynowania królika drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewkę na grubej tarce, usmaż z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego.
4. Gotuj również grzyby, prawie do całkowitego ugotowania.
5. Następnie przygotuj sos - w tym celu wymieszaj śmietanę, śmietanę, jeśli okaże się gęsta-dodaj trochę wody.
6. Zetrzyj ser.
7. Smaż królika lekko ze wszystkich stron na patelni na złoty kolor. Następnie napełnij naczynie do pieczenia . Pierwsza warstwa to cebula z marchewką, następnie grzyby i królik na wierzchu, zalać sosem i posypać startym serem na wierzchu.
8. Przykryj wierzch folią i włóż do piekarnika na 200 stopni, piecz do miękkości (Zajęło mi to około godziny, ponieważ królik jest młody, jeśli natkniesz się na stary , może to zająć trochę więcej czasu), 15 minut przed końcem zdejmij folię i pozostaw do zrumienienia mięsa. Podawaj na gorąco. Smacznego!
Królik, ugotowany według tego przepisu, bardzo mi się podobał, a ja i moi bliscy, szczególnie cieszyłem się, że zjadł go mój trzyletni syn, który w ogóle nie je mięsa, więc na pewno wezmę sobie ten przepis!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy