sos żołądkowy z kurczaka

świetna opcja dania z podrobów! Spróbuj gotować! Świetny pomysł na przygotowanie zwykłych żołądków według zupełnie nowego przepisu. Pikantny sos pomidorowy, którego podstawą są pomidory w puszkach lub suszone na słońcu, sprawi, że mięso będzie bardzo delikatne i będzie idealne do każdego przystawki.
ZHANNA_Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 32 % 6 g
92 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

żołądki z kurczaka to budżetowa wersja mięsa, okazują się smaczne, ale wymagają starannego wstępnego przygotowania. Na początek myjemy je bardzo dobrze i wrzucamy do durszlaka, aby nadmiar wody szklanej. Gdy żołądki są wystarczająco suche, pokrój je w paski, usuwając tłuszcz i nieodpowiednie kawałki.

obierz cebulę i czosnek, umyj, wysusz. Pokrój cebulę w drobną kostkę, posiekaj czosnek nożem. Podgrzej patelnię olejem roślinnym, rozłóż warzywa i smaż je przez kilka minut, aż cebula zmieni kolor na biały, a czosnek zacznie wydzielać bardzo apetyczny aromat. Dopraw mieszankę warzyw kurkumą i papryką. Papryczki chili obieramy z nasion, usuwamy ogon i kroimy w pierścienie, dodajemy do warzyw na patelni. Z ostrą papryką pracujemy tylko w rękawiczkach. Dobrze wymieszaj całą zawartość.

gdy warzywa i przyprawy są równomiernie połączone, dodaj żołądki pokrojone w paski na patelnię. Mieszaj i smaż przez 3-5 minut. Następnie wlej bulion, kurczak najlepiej pasuje do żołądków.

suszone pomidory można pokroić na kawałki. Jeśli chcesz, możesz zastąpić je puszkami, po prostu miażdżąc je widelcem. Dodaj pomidory do żołądków. Przykryj pokrywką, zagotuj, zminimalizuj ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut.

umyj świeże pomidory, wysusz i pokrój w drobną kostkę. W razie potrzeby możesz usunąć z nich skórę. Aby to zrobić, wykonujemy nacięcie na ogonie, zalewamy pomidory wrzącą wodą, trzymamy przez kilka minut, a następnie schładzamy do komfortowej temperatury i usuwamy skórę. Dodaj pokrojone pomidory do żołądków, uzupełnij gałązkami oregano, przykryj pokrywką i kontynuuj duszenie.Czekamy około 10 minut.

gdy danie jest już prawie gotowe, dodaj trochę soli i pieprzu cayenne do smaku. Dobrze wymieszaj i doprowadź do gotowości. Podawaj żołądki z kurczaka na gorąco, uzupełniając dowolnym dodatkiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Oregano świeże - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Żołądki z kurczaka - 114   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 213   kcal/100g

Podobne przepisy