skład / składniki
metoda gotowania
sos ze śmietany, musztardy i cebuli nadaje gotowemu daniu pikantność i wyjątkowy smak, godny świątecznego stołu w wystroju restauracji. Może się wydawać, że przygotowanie tego dania jest bardzo trudne, ale tak nie jest - każdy sobie z tym poradzi.
więc przede wszystkim kroimy królika na porcje. Jeśli został zamrożony, najpierw rozmrażaj. W dużej misce posolić mięso i dobrze przerobić, aby każdy kawałek był solony. Pozostaw mięso w temperaturze pokojowej na 30-45 minut do solenia.
na dużej patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż wszystkie kawałki królika. Ważne jest, aby podczas smażenia kawałki smażyły się ze wszystkich stron i nie stykały się ze sobą. Jeśli jest za dużo mięsa, a patelnia nie jest duża, smaż mięso w częściach. Przed smażeniem pocieramy każdy kawałek suchym ręcznikiem z nadmiaru wilgoci i soli.
gdy tylko wszystkie kawałki królika zostaną usmażone, włóż je do miski i zacznij przygotowywać sos.
umyj szalotki, wysusz i drobno posiekaj. Smażyć cebulę na tej samej patelni, na której smażono królika. Po kilku minutach, gdy cebula stanie się miękka, dodaj wino, wymieszaj zawartość szpatułką i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj musztardę, tymianek do sosu, wlej wodę i zagotuj. W razie potrzeby dodaj sól do smaku.
kawałki królika wkładamy z powrotem na patelnię, upewniając się, że każdy z nich jest równomiernie pokryty sosem. Przykryj pokrywką i gotuj na minimalnym ogniu przez 45 minut. Ten czas jest niezbędny, aby mięso stało się miękkie, delikatne i dosłownie pozostawało w tyle za kością.
gdy mięso jest w pełni ugotowane, wyjmij je i połóż na talerzu. Do pozostałego sosu dodaj śmietanę i natkę pietruszki, lekko zwiększ ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż jego ilość zmniejszy się o połowę, a sos zgęstnieje. SOS polać królikiem, doprawić natką pietruszki i podawać na gorąco. Gotowe danie idealnie komponuje się z czerwonym winem i chrupiącym białym chlebem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Królik (cięcie) - 188 kcal/100g
- Królik pieczony - 241 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g