Fricase z królika w sosie winnym

duszony królik w niesamowitym sosie. Pyszne i uroczyste! Fricase z królika w sosie winnym to klasyk kuchni francuskiej. Istnieje wiele opcji jego przygotowania, ale to duszenie pozwala mięsu być tak delikatnym i miękkim.
Mashenka♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 14 g
tłuszcze 52 % 17 g
węglowodany 6 % 2 g
188 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

sos ze śmietany, musztardy i cebuli nadaje gotowemu daniu pikantność i wyjątkowy smak, godny świątecznego stołu w wystroju restauracji. Może się wydawać, że przygotowanie tego dania jest bardzo trudne, ale tak nie jest - każdy sobie z tym poradzi.

więc przede wszystkim kroimy królika na porcje. Jeśli został zamrożony, najpierw rozmrażaj. W dużej misce posolić mięso i dobrze przerobić, aby każdy kawałek był solony. Pozostaw mięso w temperaturze pokojowej na 30-45 minut do solenia.

na dużej patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż wszystkie kawałki królika. Ważne jest, aby podczas smażenia kawałki smażyły się ze wszystkich stron i nie stykały się ze sobą. Jeśli jest za dużo mięsa, a patelnia nie jest duża, smaż mięso w częściach. Przed smażeniem pocieramy każdy kawałek suchym ręcznikiem z nadmiaru wilgoci i soli.

gdy tylko wszystkie kawałki królika zostaną usmażone, włóż je do miski i zacznij przygotowywać sos.

umyj szalotki, wysusz i drobno posiekaj. Smażyć cebulę na tej samej patelni, na której smażono królika. Po kilku minutach, gdy cebula stanie się miękka, dodaj wino, wymieszaj zawartość szpatułką i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj musztardę, tymianek do sosu, wlej wodę i zagotuj. W razie potrzeby dodaj sól do smaku.

kawałki królika wkładamy z powrotem na patelnię, upewniając się, że każdy z nich jest równomiernie pokryty sosem. Przykryj pokrywką i gotuj na minimalnym ogniu przez 45 minut. Ten czas jest niezbędny, aby mięso stało się miękkie, delikatne i dosłownie pozostawało w tyle za kością.

gdy mięso jest w pełni ugotowane, wyjmij je i połóż na talerzu. Do pozostałego sosu dodaj śmietanę i natkę pietruszki, lekko zwiększ ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż jego ilość zmniejszy się o połowę, a sos zgęstnieje. SOS polać królikiem, doprawić natką pietruszki i podawać na gorąco. Gotowe danie idealnie komponuje się z czerwonym winem i chrupiącym białym chlebem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy