małże z warzywami

chcesz ugotować coś niezwykle smacznego? Tu jesteś! Małże z warzywami to jasne, niesamowicie smaczne, wykwintne danie. Oczywiście takie danie trudno nazwać budżetowym, ale aby od czasu do czasu zadowolić ukochanych ludzi, jest to świetna opcja. Małże idealnie komponują się w smaku z warzywami, zwłaszcza pomidorami. Papryczki chili można umieścić więcej, jeśli chcesz być ostrzejszy, lub odwrotnie - mniej, jeśli pożądany jest łagodniejszy smak.
Irene-LimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 64 % 7 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 9 % 1 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

małże będziemy gotować na parze. Jeśli zamierzasz gotować świeże owoce morza, musisz je najpierw umyć. Wlej wodę do multicookera (podwójnego kotła). Wkładamy małże do kosza (na ruszcie), gotujemy przez dwie minuty, po czym spłukujemy lodowatą wodą i wyjmujemy z muszli. W razie potrzeby małży nie można usunąć z muszli, ale ugotować z nimi danie. Jeśli weźmiemy zamrożone małże bez muszli, po prostu rozmrażamy je i myjemy, kładziemy na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar wilgoci.

w tym czasie obieramy cebulę i czosnek, drobno kroimy cebulę w kostkę i kroimy czosnek w plasterki. Cukinia, papryka, pomidory, seler. Obierz również koper włoski, pokrój w kostkę. Cukinię, seler i chili również kroimy w kostkę. Moja pietruszka.

umieść dużą patelnię na średnim ogniu, dobrze podgrzej w niej oliwę z oliwek (50 ml). Włóż cebulę i czosnek na patelnię, smaż, mieszając, aż stanie się półprzezroczysty. W czasie zajmie to około 2 minut. Teraz dodaj chili, seler, cukinię i koper włoski na patelnię, wymieszaj, a następnie dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj. Gotuj wszystko razem do miękkości (około 2 minut).

na tym etapie dodaj pomidory (w całości) na patelnię, wlej bulion z kurczaka i wino. Gotujemy wszystko razem, aż pomidory pękną, a warzywa będą delikatne w smaku. Z czasem zajmuje to nie więcej niż 5 minut.

więc zbliżamy się do finału... Włóż małże na patelnię, wymieszaj wszystko i gotuj przez 2 minuty. Smakujemy i dodajemy sól i pieprz. Wlej pozostałą oliwę z oliwek, posyp posiekanymi ziołami, udekoruj liśćmi i gałązkami pietruszki.

gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy