gulasz jagnięcy

Idealny na świąteczny stół i na co dzień! Ten przepis nauczyłem się z magazynu kulinarnego dla kobiet. Kulinarny przepis na gulasz abchaski zadziwił mnie swoją prostotą i szybkością. To jedzenie bardzo spodobało się moim bliskim, ponieważ jest bardzo sycące i aromatyczne.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 6 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 25 % 3 g
63 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

najpierw umyj, pokrój jagnięcinę na małe kawałki i usmaż na gorącej patelni. Posiekaj cebulę i dodaj do mięsa, a także dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj i smaż przez 5 minut.
następnie przenieś mięso z cebulą na patelnię, dodaj koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i pikle, wszystko wymieszaj. Dodaj również bulion mięsny i czerwone wino. Ponownie wymieszaj. Przykryj garnek szczelnie pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne pół godziny na umiarkowanym ogniu.
podawaj gotowe danie na gorąco wraz ze smażonymi ziemniakami lub gotowanym ryżem.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy