skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pasztet z wątróbki drobiowej ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć świeżą wątrobę, ale jeśli jest zamrożona, najpierw ją rozmrozić. Najdelikatniej będzie to zrobić, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Wybierz zawartość tłuszczu w śmietanie według własnych upodobań, biorąc pod uwagę, że zmieni się również zawartość kalorii w naczyniu. Wzięłam 10%. Weź masło naturalne, wysokiej jakości, bez dodatków roślinnych.
Krok 2:
Umyj i obierz cebulę. Pokrój cebule na ćwiartki pierścieni. Lepiej jest wziąć więcej cebuli w tym przepisie — da smak raczej neutralnej wątróbce drobiowej. Ale jeśli nie lubisz cebuli, weź tylko jedną cebulę.
Krok 3:
Ale lepiej jest wziąć mniejszą marchewkę, połowę, ponieważ pasztet nie potrzebuje nadmiernej słodyczy. Umyj i obierz marchewki. Zetrzyj go na grubej tarce.
Krok 4:
Pokrój wątrobę na średnie kawałki, usuwając nadmiar tłuszczu i pozostałości żółci — lepiej zachować szczególną ostrożność, ponieważ żółć nada potrawie gorzki smak. Zwykle nie myję wątróbki drobiowej, ponieważ jestem pewien producenta. Możesz go spłukać pod bieżącą wodą, a następnie dobrze osuszyć ręcznikami papierowymi.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej na niego olej roślinny i włóż 20 gramów masła — mieszanina olejów nie spali się podczas smażenia, ponieważ ma różne temperatury spalania.Gorenje. Rozłóż cebulę. Smaż, mieszając, aż będzie półprzezroczysty, około 5 minut.
Krok 6:
Umieść marchewki za nimi. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i potnij warzywa przez kolejne 5 minut — lepiej, jeśli są prawie gotowe, aby pasztet był delikatniejszy.
Krok 7:
Następnie umieść wątrobę na patelni. Ponownie podgrzej średnio i smaż wątrobę, mieszając, aż zmieni kolor, około 5 minut. Wątroba jest bardzo delikatnym produktem, im mniej jest smażona, tym delikatniejsze będzie danie.
Krok 8:
Wlej śmietanę na patelnię, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową — jest szczególnie dobra w połączeniu z wątrobą. Wymieszaj, zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj wszystko razem przez 8-10 minut. Następnie wyłącz ogień i lekko ostudź naczynie.
Krok 9:
Przenieś wątrobę wraz z sosem do odpowiedniego naczynia i uderz blenderem zanurzeniowym, aż będzie gładka. Można to również zrobić w stacjonarnym blenderze i rozdrabniaczu. Podczas ubijania do pasztetu można dodać pozostałe 30 gramów masła. Spróbuj pasztetu, dodaj sól i przyprawy do smaku, jeśli ich brakuje.
Krok 10:
Postanowiłem wlać im gotowy pasztet. Przenieś pasztet do małych słoików. Rozpuść masło w dowolny dogodny sposób i wlej trochę bezpośrednio na pasztet. W ten sposób przedłużysz okres przydatności do spożycia pasztetu. Włóż gotowy pasztet do lodówki-stanie się grubszy i lepiej rozprowadzi się na chlebie.
Krok 11:
Podawaj pasztet z kromkami chleba opiekanymi na patelni. Lub wypełnij nim profiteroles i tartaletki. Smacznego!
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g