skład / składniki
metoda gotowania
Fricasse z kurczaka najlepiej gotować na maśle bez zastępowania go warzywami. W takim przypadku danie otrzyma przyjemny karmelowy smak i niepowtarzalny aromat.
udka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i suszymy, aby nie rozpryskiwały się podczas układania ich na patelni.
rozpuść masło do stanu płynnego, ale nie pozwól mu się przypalić. Rozłóż uda kurczaka skórą do dołu, nie ruszaj się przez kilka minut, aby utworzyć skórkę. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, nie do miękkości, tylko do wybielenia blatu i zrumienienia Skórki. Rozłóż kurczaka na osobnym talerzu i zapomnij o nim na chwilę.
obierz cebulę, marchewkę i czosnek, umyj i wysusz. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Marchewki kroimy również w kostkę, ale tutaj nie można ich zmielić, okazuje się niesamowicie smaczna. Posiekaj czosnek tak mały, jak to możliwe. Łodygi selera myjemy, suszymy i kroimy w półpierścienie o grubości około 4 mm. wysyłamy wszystkie warzywa na patelnię, na której gotowano kurczaka. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty, aż będą miękkie.
grzyby lepiej używać białych, są bardzo smaczne i pachnące. Ale jeśli nie ma sezonu lub nie ma sposobu, aby je zdobyć, zastąp je grzybami. Myjemy je, suszymy i kroimy na małe kawałki. Smaż całą zawartość patelni przez kolejne 5 minut, a następnie dodaj paprykę. Po minucie wlej wino, dobrze wymieszaj szpatułką, aby zeskrobać z dna to, co mogło się przykleić. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu z winem przez około 7 minut, aż zmniejszy się objętość i zgęstnieje. Gęstość sosu zmienia się za pomocą mąki pszennej smażonej na suchej patelni (dodaj do sosu).
dodaj liść laurowy, śmietanę i bulion do mieszanki na patelni, mieszaj, aż będzie gładka. Rozłóż kawałki kurczaka pieczone skórką do góry. Dodaj kapustę, dopraw solą i mielonym pieprzem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany.
gdy mięso osiągnie gotowość, wyłącz ogień, posyp drobno posiekaną natką pietruszki, tymiankiem i podawaj. Najlepiej komponuje się z szerokim makaronem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal / 100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal / 100g