kremowe fricase

delikatny kurczak z kremowym sosem i warzywami! Świetna Kolacja! Kremowe frytki to amerykański klasyk, przepis, który jest teraz tak dobry, jak podczas pierwszego przygotowania. Łatwe w przygotowaniu, to danie jest odpowiednie w każdej sytuacji i nie sprawi, że poczujesz się ciężki nawet wieczorem.
TaritoriAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 10 g
tłuszcze 35 % 7 g
węglowodany 15 % 3 g
125 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Fricasse z kurczaka najlepiej gotować na maśle bez zastępowania go warzywami. W takim przypadku danie otrzyma przyjemny karmelowy smak i niepowtarzalny aromat.

udka z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i suszymy, aby nie rozpryskiwały się podczas układania ich na patelni.

rozpuść masło do stanu płynnego, ale nie pozwól mu się przypalić. Rozłóż uda kurczaka skórą do dołu, nie ruszaj się przez kilka minut, aby utworzyć skórkę. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, nie do miękkości, tylko do wybielenia blatu i zrumienienia Skórki. Rozłóż kurczaka na osobnym talerzu i zapomnij o nim na chwilę.

obierz cebulę, marchewkę i czosnek, umyj i wysusz. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Marchewki kroimy również w kostkę, ale tutaj nie można ich zmielić, okazuje się niesamowicie smaczna. Posiekaj czosnek tak mały, jak to możliwe. Łodygi selera myjemy, suszymy i kroimy w półpierścienie o grubości około 4 mm. wysyłamy wszystkie warzywa na patelnię, na której gotowano kurczaka. Mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty, aż będą miękkie.

grzyby lepiej używać białych, są bardzo smaczne i pachnące. Ale jeśli nie ma sezonu lub nie ma sposobu, aby je zdobyć, zastąp je grzybami. Myjemy je, suszymy i kroimy na małe kawałki. Smaż całą zawartość patelni przez kolejne 5 minut, a następnie dodaj paprykę. Po minucie wlej wino, dobrze wymieszaj szpatułką, aby zeskrobać z dna to, co mogło się przykleić. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu z winem przez około 7 minut, aż zmniejszy się objętość i zgęstnieje. Gęstość sosu zmienia się za pomocą mąki pszennej smażonej na suchej patelni (dodaj do sosu).

dodaj liść laurowy, śmietanę i bulion do mieszanki na patelni, mieszaj, aż będzie gładka. Rozłóż kawałki kurczaka pieczone skórką do góry. Dodaj kapustę, dopraw solą i mielonym pieprzem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut, aż kurczak będzie całkowicie ugotowany.

gdy mięso osiągnie gotowość, wyłącz ogień, posyp drobno posiekaną natką pietruszki, tymiankiem i podawaj. Najlepiej komponuje się z szerokim makaronem. 

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal / 100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal / 100g

Podobne przepisy