Indyk z warzywami w sosie

bardzo smaczne, soczyste, aromatyczne i satysfakcjonujące danie! Indyk z warzywami w sosie pomidorowym świetnie sprawdzi się na lunch lub kolację w swobodnym menu. Składa się z mięsa z indyka i warzyw, co skraca czas przygotowania obiadu, ponieważ zawiera już przystawkę z warzyw.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 24 % 5 g
112 kcal
IG: 80 / 0 / 20

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

Przygotuj składniki. Mięso z indyka kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanym do czerwoności oleju słonecznikowym na patelni na jasnozłoty kolor. Mięso należy smażyć na dużym ogniu, aby było soczyste i miękkie. Podczas smażenia mięsa konieczne jest gotowanie warzyw. Marchewki myjemy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Używamy Nie gorzkich odmian bakłażana, aby uniknąć marnowania czasu na wstępne moczenie warzyw w solonym roztworze. Jeśli bakłażan zawiera nieodłączną gorycz tego warzywa, można go usunąć, jeśli po pokrojeniu bakłażan zostanie zalany solonym roztworem i pozostawiony na 15-20 minut, a następnie dobrze wyciśnij warzywo i użyj do przygotowania potrawy. Bakłażan myjemy i kroimy w drobną kostkę. Umyj paprykę, usuń rdzeń z nasionami, pokrój miąższ w kostkę. Robimy to samo z pomidorami. Zmniejszamy ogień i na zmianę zaczynamy wysyłać warzywa na patelnię z mięsem z indyka. Najpierw marchewki smażymy przez pięć minut, mieszając szpatułką, następnie dodajemy cebulę i ponownie smażymy przez pięć minut. Robimy to samo z bakłażanem, papryką i pomidorami. Pod koniec duszenia dodaj koncentrat pomidorowy, sos sojowy, cukier, sól, czarny pieprz do smaku. Wymieszaj zawartość patelni i przykryj pokrywką, gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Zdejmij pokrywkę, dodaj przefiltrowaną wodę, jej ilość zależy od pożądanej gęstości sosu. Mięso i warzywa trzymamy w ogniu przez kolejne pięć minut. Jeśli sos wydaje się zbyt rzadki, można go zagęścić mąką pszenną. Łyżkę mąki wsypujemy małymi porcjami na patelnię, jednocześnie mieszamy SOS szpatułką, aby mąka nie zebrała się w grudki. Pozwól sosowi się zagotować, wyłącz ogień. W razie potrzeby to danie można podawać z dowolnym dodatkiem do smaku, na przykład z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy