Serce wołowe w powolnej kuchence

zdrowa kolacja z duszonym sercem wołowym. Aby poprawić i wzbogacić przydatne substancje codziennego menu, proponuję ugotować serce wołowe na obiad w powolnej kuchence. Przygotowanie jest proste, wystarczy trochę poczekać, a pyszny i zdrowy obiad jest zapewniony.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 11 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 16 % 3 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Do gotowania lepiej jest użyć świeżego, nie mrożonego serca. Średniej wielkości marchewka i cebula. Koncentrat pomidorowy można zastąpić sosem pomidorowym lub pomidorami we własnym soku. Sól i pieprz do smaku, możesz użyć ulubionych przypraw do przygotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Serce wołowe powinno być świeże, bez obcego zapachu, o dobrym, równomiernym kolorze. Nie powinien mieć grubych filmów, dużych żył. Umyj serce pod bieżącą wodą, osusz. Odetnij wszystkie tłuszczowe narośla, dobrze oczyść naczynia krwionośne. Pokrój miąższ w średnią kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i posiekaj marchewki i cebulę. Wlej olej roślinny do miski multicookera i smaż warzywa w trybie "smażenia" przez kilka minut. Dodaj posiekaną miąższ serca do warzyw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż wszystko razem przez kilka minut, aż miąższ serca zmieni kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą i wlać do miski multvarki. Woda powinna zakrywać serce do połowy. Dodaj sól i pieprz do smaku, wszystko wymieszaj. Włącz tryb "duszenie" i dusić wszystko razem przez około dwie godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe mięso wołowe jest miękkie o gęstej konsystencji. Możesz podawać to danie z różnymi dodatkami-ryżem, kaszą gryczaną, ziemniakami. Mieliśmy go na obiad z tłuczonymi ziemniakami. Ogórki kiszone doskonale nadają się do podrobów.

Serce wołowe jest jednym z najzdrowszych podrobów pierwszej kategorii. Ma ciemny kolor i gęstą teksturę. Gotowanie serca zajmuje dużo czasu. Możesz gotować jak mój w powolnej kuchence lub po prostu gotować.
w starożytności wierzyli, że jeśli jesz serce, możesz pozbyć się chorób serca. Teraz się z nimi zgadzam. Serce jest bardzo zdrowe, szczególnie dla nastolatków, sportowców i osób, które muszą budować mięśnie.
ponadto serce wołowe ma stosunkowo niską kaloryczność i nie zawiera węglowodanów.
zawartość żelaza w sercu wołowym jest dwa razy większa niż w samym mięsie. Również wiele witamin z grupy B, witamin A, K, C, Ca, P, na, Zn.
to prawda, że pomimo wszystkich zalet serca wołowego dla dzieci, moje dzieci odmówiły tego dania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Serce baranie - 82   kcal/100g
  • Serce wołowe - 96   kcal/100g

Podobne przepisy