skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Do gotowania lepiej jest użyć świeżego, nie mrożonego serca. Średniej wielkości marchewka i cebula. Koncentrat pomidorowy można zastąpić sosem pomidorowym lub pomidorami we własnym soku. Sól i pieprz do smaku, możesz użyć ulubionych przypraw do przygotowania.
Krok 2:
Serce wołowe powinno być świeże, bez obcego zapachu, o dobrym, równomiernym kolorze. Nie powinien mieć grubych filmów, dużych żył. Umyj serce pod bieżącą wodą, osusz. Odetnij wszystkie tłuszczowe narośla, dobrze oczyść naczynia krwionośne. Pokrój miąższ w średnią kostkę.
Krok 3:
Obierz i posiekaj marchewki i cebulę. Wlej olej roślinny do miski multicookera i smaż warzywa w trybie "smażenia" przez kilka minut. Dodaj posiekaną miąższ serca do warzyw.
Krok 4:
Smaż wszystko razem przez kilka minut, aż miąższ serca zmieni kolor.
Krok 5:
Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy wodą i wlać do miski multvarki. Woda powinna zakrywać serce do połowy. Dodaj sól i pieprz do smaku, wszystko wymieszaj. Włącz tryb "duszenie" i dusić wszystko razem przez około dwie godziny.
Krok 6:
Gotowe mięso wołowe jest miękkie o gęstej konsystencji. Możesz podawać to danie z różnymi dodatkami-ryżem, kaszą gryczaną, ziemniakami. Mieliśmy go na obiad z tłuczonymi ziemniakami. Ogórki kiszone doskonale nadają się do podrobów.
Serce wołowe jest jednym z najzdrowszych podrobów pierwszej kategorii. Ma ciemny kolor i gęstą teksturę. Gotowanie serca zajmuje dużo czasu. Możesz gotować jak mój w powolnej kuchence lub po prostu gotować.
w starożytności wierzyli, że jeśli jesz serce, możesz pozbyć się chorób serca. Teraz się z nimi zgadzam. Serce jest bardzo zdrowe, szczególnie dla nastolatków, sportowców i osób, które muszą budować mięśnie.
ponadto serce wołowe ma stosunkowo niską kaloryczność i nie zawiera węglowodanów.
zawartość żelaza w sercu wołowym jest dwa razy większa niż w samym mięsie. Również wiele witamin z grupy B, witamin A, K, C, Ca, P, na, Zn.
to prawda, że pomimo wszystkich zalet serca wołowego dla dzieci, moje dzieci odmówiły tego dania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Serce baranie - 82 kcal/100g
- Serce wołowe - 96 kcal/100g