mięso wołowina według stroganowskiego

proste i smaczne danie dla całej rodziny, w 40 minut! Wołowina stroganowskiego okazuje się bardzo smaczna, miękka, z delikatnym kremowym posmakiem. Każdy będzie mógł go ugotować za pierwszym razem. Zgodnie z tym przepisem możesz zrobić dowolne mięso polędwicy.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 13 % 3 g
137 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wołowinę stroganowską? przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania wybierz młode mięso bez kości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wołowinę w cienkie kostki w poprzek włókien o grubości około 1 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na gorącej patelni rozpuść trochę masła i ułóż posiekane mięso. Smaż przez 3-5 minut, aby zmienił kolor i zaczął się lekko rumienić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Drobno posiekaj obraną cebulę i podsmaż na maśle na innej patelni. Cebula stanie się półprzezroczysta i bardziej miękka. Zajmie to 3-4 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę do smażonej cebuli i wymieszaj z cebulą. Smaż cebulę z mąką jeszcze przez kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej gorącą wodę lub bulion do cebuli. Doprowadź wszystko do wrzenia. Po podgrzaniu woda zgęstnieje i powstanie SOS.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Polej mięso powstałym sosem. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie mięso powinno stać się bardziej miękkie. W razie potrzeby można dodać trochę więcej wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pod koniec duszenia dodaj śmietanę na patelnię. Wymieszać. Podgrzej wszystko razem jeszcze przez kilka minut i zdejmij patelnię z ognia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pozwól mięsu parzyć się pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Wołowina po stroganowsku jest gotowa! Bardzo uniwersalne danie-pasuje do niego każdy dodatek. Smacznego!

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy