skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wołowinę stroganowską? przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania wybierz młode mięso bez kości.
Krok 2:
Pokrój wołowinę w cienkie kostki w poprzek włókien o grubości około 1 cm.
Krok 3:
Na gorącej patelni rozpuść trochę masła i ułóż posiekane mięso. Smaż przez 3-5 minut, aby zmienił kolor i zaczął się lekko rumienić.
Krok 4:
Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Drobno posiekaj obraną cebulę i podsmaż na maśle na innej patelni. Cebula stanie się półprzezroczysta i bardziej miękka. Zajmie to 3-4 minuty.
Krok 5:
Dodaj mąkę do smażonej cebuli i wymieszaj z cebulą. Smaż cebulę z mąką jeszcze przez kilka minut.
Krok 6:
Wlej gorącą wodę lub bulion do cebuli. Doprowadź wszystko do wrzenia. Po podgrzaniu woda zgęstnieje i powstanie SOS.
Krok 7:
Polej mięso powstałym sosem. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut. W tym czasie mięso powinno stać się bardziej miękkie. W razie potrzeby można dodać trochę więcej wody.
Krok 8:
Pod koniec duszenia dodaj śmietanę na patelnię. Wymieszać. Podgrzej wszystko razem jeszcze przez kilka minut i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 9:
Pozwól mięsu parzyć się pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Wołowina po stroganowsku jest gotowa! Bardzo uniwersalne danie-pasuje do niego każdy dodatek. Smacznego!
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g