skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj wszystkie składniki do gotowania wątroby w sosie pomidorowym. Wątroba może być używana inaczej: kurczak, cielęcina, wieprzowina. W tym przepisie zastosowano wątróbkę drobiową.
wątroba jest dokładnie myta pod bieżącą wodą, usuwamy filmy i żyły, kroimy na małe kawałki i ponownie myjemy. Wlej wodę do rondla i podpal patelnię. Gdy woda się zagotuje, przenieś posiekaną wątrobę na patelnię. Jeśli pojawi się na powierzchni wody, usuń pianę i gotuj wątrobę przez 3-5 minut.
obieramy cebulę, myjemy pod wodą, kroimy w półpierścienie i podajemy w oleju roślinnym na lekko złoty kolor.
gotową wątrobę wrzucamy do durszlaka, pozwalamy spuścić nadmiar płynu i natychmiast, aby gotowana wątróbka z kurczaka nie była zwietrzała, przenosimy ją na smażoną cebulę. Usmaż wątrobę z cebulą razem, dodaj liść laurowy, w tym momencie możesz dodać swoje ulubione przyprawy, jeśli chcesz. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
po upływie czasu solimy ormiański "Tjvzhik" i dodajemy pastę pomidorową na patelnię, wlewamy wodę tak, aby całkowicie pokryła wątrobę, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
minutę przed końcem gotowania wątroby w sosie pomidorowym dodaj czosnek przepuszczony przez prasę na patelnię. W razie potrzeby w tym momencie możesz dostosować danie do soli i przypraw. Wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
Ormiański "Tjvzhik" można podawać na stole jako osobne danie, dekorując je ziołami i ziarnami granatu lub można podawać z dodatkami, na przykład ryżem lub tłuczonymi ziemniakami. Aby dodatek był jeszcze bardziej soczysty, można go doprawić sosem spod gotowego dania.
zamiast wody możesz użyć wywaru z wątróbki drobiowej, wtedy danie okaże się jeszcze bardziej aromatyczne. Jedyną rzeczą, radziłbym najpierw przecedzić bulion przez gazę, a dopiero potem dodać go na patelnię do wątroby.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wątróbka jagnięca - 101 kcal/100g
- Wołowina - 735 kcal/100g
- Wątróbka gęsia - 412 kcal/100g
- Wątróbka Kacza - 405 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g