wątróbka w sosie pomidorowym

Szybki, prosty, smaczny i bardzo domowy! Jest to jeden z wariantów ormiańskiego Dania zwanego "Tjvzhik". Przygotowuje się "Tzvzhik" z różnych podrobów: wątroby, serc, komór, płuc, przełyku, nerek itp.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 10 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 26 % 5 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

przygotuj wszystkie składniki do gotowania wątroby w sosie pomidorowym. Wątroba może być używana inaczej: kurczak, cielęcina, wieprzowina. W tym przepisie zastosowano wątróbkę drobiową.
wątroba jest dokładnie myta pod bieżącą wodą, usuwamy filmy i żyły, kroimy na małe kawałki i ponownie myjemy. Wlej wodę do rondla i podpal patelnię. Gdy woda się zagotuje, przenieś posiekaną wątrobę na patelnię. Jeśli pojawi się na powierzchni wody, usuń pianę i gotuj wątrobę przez 3-5 minut.
obieramy cebulę, myjemy pod wodą, kroimy w półpierścienie i podajemy w oleju roślinnym na lekko złoty kolor.
gotową wątrobę wrzucamy do durszlaka, pozwalamy spuścić nadmiar płynu i natychmiast, aby gotowana wątróbka z kurczaka nie była zwietrzała, przenosimy ją na smażoną cebulę. Usmaż wątrobę z cebulą razem, dodaj liść laurowy, w tym momencie możesz dodać swoje ulubione przyprawy, jeśli chcesz. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
po upływie czasu solimy ormiański "Tjvzhik" i dodajemy pastę pomidorową na patelnię, wlewamy wodę tak, aby całkowicie pokryła wątrobę, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
minutę przed końcem gotowania wątroby w sosie pomidorowym dodaj czosnek przepuszczony przez prasę na patelnię. W razie potrzeby w tym momencie możesz dostosować danie do soli i przypraw. Wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
Ormiański "Tjvzhik" można podawać na stole jako osobne danie, dekorując je ziołami i ziarnami granatu lub można podawać z dodatkami, na przykład ryżem lub tłuczonymi ziemniakami. Aby dodatek był jeszcze bardziej soczysty, można go doprawić sosem spod gotowego dania.
zamiast wody możesz użyć wywaru z wątróbki drobiowej, wtedy danie okaże się jeszcze bardziej aromatyczne. Jedyną rzeczą, radziłbym najpierw przecedzić bulion przez gazę, a dopiero potem dodać go na patelnię do wątroby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowina - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy