skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw z pigwą i mięsem po uzbecku? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Pilaw można gotować bez berberysu, ale gotujemy z tymi składnikami - nadaje potrawie smak i lekką kwaskowatość. Ogólnie rzecz biorąc, te przyprawy można zastąpić 1-2 łyżkami.l gotowe przyprawy do pilawu.
Krok 2:
Opłucz jagnięcinę, pokrój na duże kawałki.
Krok 3:
Ryż spłukać do czystej wody, lekko posolić zalać ciepłą wodą i odstawić na 30 minut. Moczenie ryżu przed gotowaniem uchroni go przed gotowaniem. Możesz użyć dowolnego ryżu. Możesz być specjalny do pilawu, ale odpowiednie są inne odmiany, ważne jest tylko, aby płatki były gotowane na parze, wtedy zachowa swój kształt i nie gotuje się. Mam złoty ryż na parze.
Krok 4:
Następnie spuść wodę.
Krok 5:
Obierz marchewki i pokrój w paski.
Krok 6:
Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.
Krok 7:
Pigwę umyć i pokroić w duże plasterki. Po prostu pokroiłem owoc na 4 części.
Krok 8:
W kotle rozgrzej olej roślinny. Połóż mięso i smaż na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, 10 minut, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 9:
Dodaj cebulę. Posyp go czarnym pieprzem i solą.
Krok 10:
Wszystko wymieszaj, aby mięso było na górze, a cebula na dole. Smaż cebulę z mięsem przez 7-8 minut.
Krok 11:
Wlej gorącą wodę, aby całkowicie przykryła mięso cebulą.
Krok 12:
Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
Krok 13:
Wszystko wymieszaj, równomiernie rozprowadź marchewki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.
Krok 14:
W dłoni połącz zirę, berberys, paprykę, sól i mielony pieprz. Równomiernie posyp przyprawami zawartość kotła.
Krok 15:
Rozłóż plastry pigwy na wierzchu. Dusić przez 2-3 minuty.
Krok 16:
Ułóż ryż równą warstwą na mięsie.
Krok 17:
Posyp ryż kurkumą i 1 łyżką soli.
Krok 18:
Wlej gorącą wodę, aby unosiła się ponad poziom ryżu o 2-3 cm. Przykryj kocioł pokrywką i zagotuj wodę na średnim ogniu.
Krok 19:
Włóż całe umyte ząbki czosnku do ryżu. Gotuj pilaw pod przykryciem przez 15-20 minut
Krok 20:
Następnie łyżką cedzakową Zbierz ryż na środku i wykonaj głębokie nakłucia szaszłykami w Pilawie.
Krok 21:
Jeśli w kotle nie ma wody, zmniejsz ciepło do minimum. Owiń pokrywkę gazą i przykryj nią kocioł. Gotuj pilaw przez 10-15 minut. Jeśli w kotle nadal jest woda, poczekaj, aż wyparuje, a następnie przykryj kocioł pokrywką
Krok 22:
Połóż ryż z marchewką na talerzu. Pokrój kawałki jagnięciny na małe kawałki i połóż na Pilawie. Udekoruj główkami czosnku i plasterkami pigwy. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
zamiast jagnięciny możesz użyć dowolnego innego mięsa, ale pamiętaj, że czas gotowania i zawartość kalorii w tym przypadku ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g