pilaw z pigwą i mięsem po uzbecku

prawdziwy, bogaty, sycący, łatwy do gotowania! Pilaw z pigwą i mięsem uzbeckim jest bogaty w przyprawy. Podczas gotowania w domu unosi się oszałamiające i bardzo apetyczne zapachy. Pigwa nadaje potrawie niepowtarzalny smak i aromat.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 56 % 24 g
223 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw z pigwą i mięsem po uzbecku? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Pilaw można gotować bez berberysu, ale gotujemy z tymi składnikami - nadaje potrawie smak i lekką kwaskowatość. Ogólnie rzecz biorąc, te przyprawy można zastąpić 1-2 łyżkami.l gotowe przyprawy do pilawu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz jagnięcinę, pokrój na duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ryż spłukać do czystej wody, lekko posolić zalać ciepłą wodą i odstawić na 30 minut. Moczenie ryżu przed gotowaniem uchroni go przed gotowaniem. Możesz użyć dowolnego ryżu. Możesz być specjalny do pilawu, ale odpowiednie są inne odmiany, ważne jest tylko, aby płatki były gotowane na parze, wtedy zachowa swój kształt i nie gotuje się. Mam złoty ryż na parze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie spuść wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki i pokrój w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pigwę umyć i pokroić w duże plasterki. Po prostu pokroiłem owoc na 4 części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W kotle rozgrzej olej roślinny. Połóż mięso i smaż na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, 10 minut, aż pojawi się złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj cebulę. Posyp go czarnym pieprzem i solą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko wymieszaj, aby mięso było na górze, a cebula na dole. Smaż cebulę z mięsem przez 7-8 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej gorącą wodę, aby całkowicie przykryła mięso cebulą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wszystko wymieszaj, równomiernie rozprowadź marchewki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    W dłoni połącz zirę, berberys, paprykę, sól i mielony pieprz. Równomiernie posyp przyprawami zawartość kotła.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż plastry pigwy na wierzchu. Dusić przez 2-3 minuty.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ułóż ryż równą warstwą na mięsie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posyp ryż kurkumą i 1 łyżką soli.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlej gorącą wodę, aby unosiła się ponad poziom ryżu o 2-3 cm. Przykryj kocioł pokrywką i zagotuj wodę na średnim ogniu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Włóż całe umyte ząbki czosnku do ryżu. Gotuj pilaw pod przykryciem przez 15-20 minut

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Następnie łyżką cedzakową Zbierz ryż na środku i wykonaj głębokie nakłucia szaszłykami w Pilawie.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Jeśli w kotle nie ma wody, zmniejsz ciepło do minimum. Owiń pokrywkę gazą i przykryj nią kocioł. Gotuj pilaw przez 10-15 minut. Jeśli w kotle nadal jest woda, poczekaj, aż wyparuje, a następnie przykryj kocioł pokrywką

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Połóż ryż z marchewką na talerzu. Pokrój kawałki jagnięciny na małe kawałki i połóż na Pilawie. Udekoruj główkami czosnku i plasterkami pigwy. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

zamiast jagnięciny możesz użyć dowolnego innego mięsa, ale pamiętaj, że czas gotowania i zawartość kalorii w tym przypadku ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy