skład / składniki
metoda gotowania
dzisiaj dzielę się prostym przepisem na pyszną duszoną białą kapustę z udkami z kurczaka w piekarniku.
1. Do gotowania bierzemy świeżą białą kapustę i schłodzone udka z kurczaka (nogi).
2. Moje udka z kurczaka, usuń nadmiar wody ręcznikiem papierowym, sól, pieprz, posyp przyprawą (mam chmiel-suneli), dodaj połowę normy majonezu (można zastąpić olejem roślinnym), dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, dobrze wymieszaj i odstaw na kapustę.
3. Pierwsze dwa liście z główki kapusty są usuwane i wyrzucane, zwykle są brudne i ospałe. Po tym nie myję kapusty, w środku jest czysta.
4. Kapustę kroimy nożem lub siekamy specjalną tarką do rozdrabniania kapusty. Posiekaj kapustę niezbyt drobno, Posol ją trochę i zmiksuj rękami.
5. Obierz cebulę, umyj, a następnie pokrój cebulę w drobną kostkę.
6. Łączymy kapustę i cebulę w misce lub dużej misce, aby wygodnie przeszkadzać. Dodaj dwie łyżki majonezu i koncentratu pomidorowego. Majonez można zastąpić olejem roślinnym lub kwaśną śmietaną. Obok cebuli można dodać do kapusty w razie potrzeby coś innego z poniższych: startą marchewkę, paprykę, koperek, natkę pietruszki, liść laurowy, czosnek (dodałem tylko cebulę i nadal okazuje się bardzo smaczny). Dobrze wymieszaj łyżką jako sałatką.
7. Następnie rozłóż powstałą "sałatkę" kapusty w naczyniu do pieczenia.
8. Rozłóż marynowane podudzia na kapuście i wyślij do piekarnika na 60-80 minut (w zależności od mocy piekarnika), aby piec w 180-200 stopniach.
w rezultacie otrzymujemy oprócz oszczędności czasu bardzo delikatne i soczyste danie, ponieważ wszystkie składniki marnieją we własnym soku. Kapusta okazuje się bardzo soczysta, a udka z kurczaka są różowe i pachnące.
smacznego i dobrego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g