kapusta z podudziem z kurczaka w piekarniku

Kolacja leniwej gospodyni. Minimum manipulacji produktami! Każdy ma chwile, kiedy w ogóle nie ma ochoty gotować i stać długo przy kuchence. To danie przygotowuje się prawie samo, wystarczy pokroić kapustę. Przygotowanie produktów zajmie nie więcej niż dziesięć minut. Piekarnik zrobi resztę.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 38 % 8 g
węglowodany 19 % 4 g
122 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

dzisiaj dzielę się prostym przepisem na pyszną duszoną białą kapustę z udkami z kurczaka w piekarniku.

1. Do gotowania bierzemy świeżą białą kapustę i schłodzone udka z kurczaka (nogi).

2. Moje udka z kurczaka, usuń nadmiar wody ręcznikiem papierowym, sól, pieprz, posyp przyprawą (mam chmiel-suneli), dodaj połowę normy majonezu (można zastąpić olejem roślinnym), dodaj czosnek przepuszczony przez prasę, dobrze wymieszaj i odstaw na kapustę.

3. Pierwsze dwa liście z główki kapusty są usuwane i wyrzucane, zwykle są brudne i ospałe. Po tym nie myję kapusty, w środku jest czysta.

4. Kapustę kroimy nożem lub siekamy specjalną tarką do rozdrabniania kapusty. Posiekaj kapustę niezbyt drobno, Posol ją trochę i zmiksuj rękami.

5. Obierz cebulę, umyj, a następnie pokrój cebulę w drobną kostkę.

6. Łączymy kapustę i cebulę w misce lub dużej misce, aby wygodnie przeszkadzać. Dodaj dwie łyżki majonezu i koncentratu pomidorowego. Majonez można zastąpić olejem roślinnym lub kwaśną śmietaną. Obok cebuli można dodać do kapusty w razie potrzeby coś innego z poniższych: startą marchewkę, paprykę, koperek, natkę pietruszki, liść laurowy, czosnek (dodałem tylko cebulę i nadal okazuje się bardzo smaczny). Dobrze wymieszaj łyżką jako sałatką.

7. Następnie rozłóż powstałą "sałatkę" kapusty w naczyniu do pieczenia.

8. Rozłóż marynowane podudzia na kapuście i wyślij do piekarnika na 60-80 minut (w zależności od mocy piekarnika), aby piec w 180-200 stopniach.

w rezultacie otrzymujemy oprócz oszczędności czasu bardzo delikatne i soczyste danie, ponieważ wszystkie składniki marnieją we własnym soku. Kapusta okazuje się bardzo soczysta, a udka z kurczaka są różowe i pachnące.

smacznego i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy