skład / składniki
metoda gotowania
smak tego ciasta jest bardzo delikatny dzięki zastosowaniu greckiego sera feta. A dodatek szpinaku sprawia, że to danie jest niezwykle zdrowe.
to ciasto jest przygotowywane w następujący sposób:
1. Szpinak dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.Podgrzej dużą patelnię i połóż na niej czyste, suche liście szpinaku, w razie potrzeby zmiksuj je. Dodaj sól i pieprz do smaku i przykryj patelnię pokrywką. Dusić szpinak na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
2. Wrzuć gotowy szpinak do durszlaka i spuść niepotrzebny płyn, w tym celu możesz trochę stłumić szpinak łyżką. Następnie włóż z powrotem na patelnię i tam wysusz.
3. Na patelnię ze szpinakiem wlej szczyptę gałki muszkatołowej i skórkę z cytryny. Rozgrzej je trochę i wyłącz patelnię, aż całkowicie ostygnie. Pokrój ser feta w kostkę. Po ostygnięciu patelni wbij tam jajko, wlej ser, dodaj sól i pieprz do smaku i dobrze wymieszaj.
4. Następnie potrzebujesz ciasta francuskiego. Najpierw należy go rozmrozić. Rozwałkuj ciasto.
5. Wzdłuż jednej z krawędzi ciasta ułóż ugotowane nadzienie ze szpinakiem i serem feta. Delikatnie zwinąć ciasto rolką, upewniając się, że cienkie warstwy ciasta nie pękają. Aby to zrobić, możesz umieścić cienki czysty ręcznik kuchenny pod ciastem i ostrożnie owinąć ciasto rolką. Skręć powstałą rolkę w spiralę i połóż na pergaminie.
6. Dodaj żółtko do pozostałego stopionego masła i posmaruj nim wierzch ciasta. Posyp sezamem na wierzchu i włóż do nagrzanego piekarnika do 175 stopni.
7. Piec ciasto przez 30 minut, aż pojawi się złotobrązowa skorupa.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal / 100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g