ciasto ślimakowe z ciasta francuskiego

pyszny smak Grecji w każdym kęsie! Ciasto ślimakowe z ciasta francuskiego to niesamowite połączenie najdelikatniejszego nadzienia z chrupiącym ciastem, które nie pozostawi nikogo obojętnym. Świetna opcja do serwowania gościom, ponieważ jest niezwykła i bardzo smaczna! Ciasto francuskie w przepisie proponuje się wziąć gotowe, ale możesz je przygotować samodzielnie.
maasikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 37 % 11 g
187 kcal
IG: 9 / 91 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

smak tego ciasta jest bardzo delikatny dzięki zastosowaniu greckiego sera feta. A dodatek szpinaku sprawia, że to danie jest niezwykle zdrowe.

to ciasto jest przygotowywane w następujący sposób:

1. Szpinak dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.Podgrzej dużą patelnię i połóż na niej czyste, suche liście szpinaku, w razie potrzeby zmiksuj je. Dodaj sól i pieprz do smaku i przykryj patelnię pokrywką. Dusić szpinak na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

2. Wrzuć gotowy szpinak do durszlaka i spuść niepotrzebny płyn, w tym celu możesz trochę stłumić szpinak łyżką. Następnie włóż z powrotem na patelnię i tam wysusz.

3. Na patelnię ze szpinakiem wlej szczyptę gałki muszkatołowej i skórkę z cytryny. Rozgrzej je trochę i wyłącz patelnię, aż całkowicie ostygnie. Pokrój ser feta w kostkę. Po ostygnięciu patelni wbij tam jajko, wlej ser, dodaj sól i pieprz do smaku i dobrze wymieszaj.

4. Następnie potrzebujesz ciasta francuskiego. Najpierw należy go rozmrozić. Rozwałkuj ciasto.

5. Wzdłuż jednej z krawędzi ciasta ułóż ugotowane nadzienie ze szpinakiem i serem feta. Delikatnie zwinąć ciasto rolką, upewniając się, że cienkie warstwy ciasta nie pękają. Aby to zrobić, możesz umieścić cienki czysty ręcznik kuchenny pod ciastem i ostrożnie owinąć ciasto rolką. Skręć powstałą rolkę w spiralę i połóż na pergaminie.

6. Dodaj żółtko do pozostałego stopionego masła i posmaruj nim wierzch ciasta. Posyp sezamem na wierzchu i włóż do nagrzanego piekarnika do 175 stopni.

7. Piec ciasto przez 30 minut, aż pojawi się złotobrązowa skorupa.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal / 100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy