skład / składniki
metoda gotowania
każdy, kto dba o zdrowie i stara się zachować zbilansowaną dietę, pokocha ten przepis na dorsza.
najpierw zajmijmy się rybami. Cóż, jeśli udało Ci się kupić filet, ale cała tusza jest całkiem odpowiednia. Rozmrażamy dorsza (lub inną białą rybę), dokładnie myjemy i kroimy w filety ze skórą bez kości. Osusz warstwy ryb ręcznikiem papierowym i pokrój na dowolne kawałki.
posyp filety solą i czarnym pieprzem, nie zapomnij również dodać suszonego tymianku i, w razie potrzeby, innych przypraw, które urozmaicą smak i aromat. Pozostaw do marynowania, ale na razie zajmiemy się podsmażaniem.
cebulę obrać, umyć, wysuszyć, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Smaż cebulę przez 5 minut, aż będzie przezroczysta.
wlej rybę do cebuli i smaż dorsza z obu stron przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
przygotowujemy pesto pomidorowe, dla którego suszone (marynowane) pomidory z olejem roślinnym siekamy w blenderze. Możesz również użyć gotowego pesto z suszonych pomidorów, które jest sprzedawane w punktach sprzedaży detalicznej.
wymieszaj gotowe pesto (domowe lub sklepowe) ze śmietaną, mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi i wlej rybę do tego sosu. Dusić na małym ogniu przez 4-5 minut. Ważne jest, aby nie prześwietlać, ponieważ delikatny filet rybny jest bardzo wrażliwy na długotrwałe ciepło. Ryzykujemy zepsucie naczynia i zdobycie gumowej ryby.
możesz podawać taki przysmak, dekorując listkami pietruszki i gałązkami rozmarynu jako niezależne danie, a zwolennicy diety bezglutenowej i ketonowej mogą spróbować opcji z puree z kalafiora i brokułów. Wszelkie surowe i gotowane warzywa są również idealne do dekoracji.
Kto powiedział, że zdrowe odżywianie musi być nudne i pozbawione życia? Warto ugotować dorsza według tego przepisu i zniechęcić się tym stwierdzeniem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal/100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Suszone pomidory - 213 kcal/100g