sos rybny

delikatny dorsz w kremowym sosie z suszonymi pomidorami! Świetne połączenie pysznej i mięsistej ryby oraz aromatycznego sosu pomidorowo-kremowego. Wykwintne danie z pewnością zajmie należne mu miejsce w skarbonce przepisów i stanie się ulubioną rodzinną kolacją z dodatkiem lub bez.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 13 g
tłuszcze 38 % 10 g
węglowodany 12 % 3 g
148 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

każdy, kto dba o zdrowie i stara się zachować zbilansowaną dietę, pokocha ten przepis na dorsza.

najpierw zajmijmy się rybami. Cóż, jeśli udało Ci się kupić filet, ale cała tusza jest całkiem odpowiednia. Rozmrażamy dorsza (lub inną białą rybę), dokładnie myjemy i kroimy w filety ze skórą bez kości. Osusz warstwy ryb ręcznikiem papierowym i pokrój na dowolne kawałki.

posyp filety solą i czarnym pieprzem, nie zapomnij również dodać suszonego tymianku i, w razie potrzeby, innych przypraw, które urozmaicą smak i aromat. Pozostaw do marynowania, ale na razie zajmiemy się podsmażaniem.

cebulę obrać, umyć, wysuszyć, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Smaż cebulę przez 5 minut, aż będzie przezroczysta.

wlej rybę do cebuli i smaż dorsza z obu stron przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

przygotowujemy pesto pomidorowe, dla którego suszone (marynowane) pomidory z olejem roślinnym siekamy w blenderze. Możesz również użyć gotowego pesto z suszonych pomidorów, które jest sprzedawane w punktach sprzedaży detalicznej.

wymieszaj gotowe pesto (domowe lub sklepowe) ze śmietaną, mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi i wlej rybę do tego sosu. Dusić na małym ogniu przez 4-5 minut. Ważne jest, aby nie prześwietlać, ponieważ delikatny filet rybny jest bardzo wrażliwy na długotrwałe ciepło. Ryzykujemy zepsucie naczynia i zdobycie gumowej ryby.

możesz podawać taki przysmak, dekorując listkami pietruszki i gałązkami rozmarynu jako niezależne danie, a zwolennicy diety bezglutenowej i ketonowej mogą spróbować opcji z puree z kalafiora i brokułów. Wszelkie surowe i gotowane warzywa są również idealne do dekoracji.

Kto powiedział, że zdrowe odżywianie musi być nudne i pozbawione życia? Warto ugotować dorsza według tego przepisu i zniechęcić się tym stwierdzeniem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dorsz wędzony na gorąco - 115   kcal/100g
  • Dorsz smażony - 111   kcal/100g
  • Dorsz pieczony - 90   kcal/100g
  • Dorsz wędzony - 94   kcal/100g
  • Dorsz gotowany - 78   kcal/100g
  • Dorsz z grilla - 172   kcal/100g
  • Dorsz świeży - 78   kcal/100g
  • Dorsz solony - 98   kcal/100g
  • Dorsz duszony - 101   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Suszone pomidory - 213   kcal/100g

Podobne przepisy