gulasz warzywny z piersią kurczaka

pikantny gulasz sprawi, że twój wieczór! Spróbuj! Gulasz warzywny z piersią kurczaka to nie tylko danie, ale ekstrawaganckie kulinarne arcydzieło. Nie używa najbardziej zwykłych produktów, dotyczy to słodkich ziemniaków. Bataty to słodkie ziemniaki, które nadają gulaszowi niespotykaną pikantność i urok. A w połączeniu z roślinami strączkowymi i kurczakiem - doskonały smak. Do gotowania można użyć gotowego bulionu z kurczaka i wędzonego kurczaka lub kurczaka z rożna. Lub postępuj zgodnie z krokami przepisu: zagotuj pierś, a jednocześnie bulion. Okazuje się tak apetyczny jak zawsze!
svetikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 7 g
tłuszcze 13 % 2 g
węglowodany 40 % 6 g
74 kcal
IG: 33 / 67 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Włóż bulion do gotowania. Aby to zrobić, umyj pierś z kurczaka, włóż do rondla. Napełnij wodą, aby mięso było pokryte. Wysyłamy patelnię do ognia.

2. Sól rosół. Gotuj przez około pół godziny od momentu wrzenia. Następnie wyjmujemy pierś i filtrujemy bulion przez gazę lub przez drobne sito.

3. Podczas gotowania kurczaka przygotujemy niezbędne składniki. Obierz cebulę z łuski. Pokroić w kostkę.

4. Umyj pomidory pod bieżącą wodą, pozwól im trochę wyschnąć. Następnie wycinamy miejsce mocowania łodygi, kroimy pomidory w kostkę. W razie potrzeby można usunąć skórkę z pomidora.

5. Spuść płyn z fasoli w puszkach, włóż fasolę do miski. Jeśli nie ma fasoli w puszkach, możesz użyć gotowanej fasoli. Musisz tylko przygotować go z wyprzedzeniem dzień wcześniej.

6. Oczyść słodkie ziemniaki, umyj je pod bieżącą wodą. Pokroić w kostkę. Schłodzoną pierś z kurczaka kroimy również w kostkę.

7. Wlej oliwę z oliwek do grubościennego kotła, Wyślij do ognia. Gdy olej się rozgrzeje, rozłóż cebulę. Smaż go do miękkości i przezroczystości, około 2-3 minut.

8. Dodaj pomidory, kontynuuj gotowanie przez kilka minut. Następnie wlej określoną ilość bulionu, rozłóż fasolę. Wzbogacamy papryką, solą i pieprzem do smaku.

9. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Włóż słodkie ziemniaki do kotła. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.

10. A teraz dodaj pierś z kurczaka. Trzymamy w ogniu przez minutę. W międzyczasie szybko myjemy natkę pietruszki, kroimy nożem. Przykryj patelnię pokrywką, odstaw gulasz na 5 minut.

układamy porcje, posypujemy natką pietruszki i podajemy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Batat - 86   kcal/100g
  • Fasola czerwona - 93   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy