wołowina w kawałkach w piekarniku jest soczysta i miękka

szybki, smaczny i nieskomplikowany, dla całej rodziny na obiad! Wołowina w kawałkach w piekarniku zgodnie z tym przepisem okaże się soczysta i miękka, najważniejsze jest przestrzeganie pewnych niuansów. Dodatkowym atutem jest kremowy sos grzybowy, który sprawi, że danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej świąteczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 13 g
tłuszcze 61 % 22 g
węglowodany 3 % 1 g
280 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec soczystą i miękką wołowinę w kawałkach w piekarniku? Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć Schłodzone mięso, będzie bardziej soczyste. Do tego dania wybierz młodą polędwicę wołową lub cielęcinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso umyć, osuszyć i pokroić na porcje o grubości 3-4 cm lepiej nie kroić na zbyt cienkie kawałki, ponieważ takie mięso może wyschnąć podczas gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp wołowinę tymiankiem, pieprzem i solą. Możesz wybrać dowolne ulubione przyprawy do mięsa według własnego gustu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż kawałki wołowiny na oleju roślinnym na dużym ogniu, z jednej strony przez 3-4 minuty. Następnie po drugiej stronie kolejne 2-3 minuty. Ważne jest, aby najpierw dobrze podgrzać patelnię olejem! Aby sprawdzić, czy patelnia jest wystarczająco rozgrzana, zanurz w niej szpatułkę. Jeśli wokół łopatki gromadzą się bąbelki, czas rozłożyć mięso. Na tym etapie zamykamy mięso tylko po obu stronach, aby wszystkie soki pozostały w środku podczas pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś mięso na wyłożoną folią blachę do pieczenia i włóż do rozgrzanego (10-20 minut przed pieczeniem) piekarnika do 180°C na około 25-30 minut. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na cechach swojego sprzętu. Po upływie czasu pieczenia dokładnie sprawdź jeden kawałek, przekłuwając go nożem: jeśli wycieknie przezroczysty sok, mięso jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj sos. Do takiego mięsa możesz wymyślić różne wersje sosów, ale zdecydowałem się na kremowy grzyb. Sos, jak każdy dodatek, można przygotować, gdy mięso piecze się w piekarniku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na średniej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni na oleju roślinnym smaż pieczarki przez 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej wino i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aż płyn wyparuje. Nie można używać wina, ale zamiast tego dodać bulion mięsny, warzywny lub grzybowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelnię dodaj ser. Gotuj grzyby na małym ogniu, mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej śmietanę. Dusić, mieszając, przez około 4 minuty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na koniec posolić i pieprzyć SOS.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż kawałki gorącej polędwicy wołowej na talerzu, polej kremowym sosem grzybowym i podawaj. Smacznego!

dla większej delikatności mięso można włożyć na patelnię po piekarniku i dodatkowo dusić razem z sosem.

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Polędwica wołowa - 324   kcal/100g

Podobne przepisy