skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec soczystą i miękką wołowinę w kawałkach w piekarniku? Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć Schłodzone mięso, będzie bardziej soczyste. Do tego dania wybierz młodą polędwicę wołową lub cielęcinę.
Krok 2:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na porcje o grubości 3-4 cm lepiej nie kroić na zbyt cienkie kawałki, ponieważ takie mięso może wyschnąć podczas gotowania.
Krok 3:
Posyp wołowinę tymiankiem, pieprzem i solą. Możesz wybrać dowolne ulubione przyprawy do mięsa według własnego gustu.
Krok 4:
Smaż kawałki wołowiny na oleju roślinnym na dużym ogniu, z jednej strony przez 3-4 minuty. Następnie po drugiej stronie kolejne 2-3 minuty. Ważne jest, aby najpierw dobrze podgrzać patelnię olejem! Aby sprawdzić, czy patelnia jest wystarczająco rozgrzana, zanurz w niej szpatułkę. Jeśli wokół łopatki gromadzą się bąbelki, czas rozłożyć mięso. Na tym etapie zamykamy mięso tylko po obu stronach, aby wszystkie soki pozostały w środku podczas pieczenia.
Krok 5:
Przenieś mięso na wyłożoną folią blachę do pieczenia i włóż do rozgrzanego (10-20 minut przed pieczeniem) piekarnika do 180°C na około 25-30 minut. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na cechach swojego sprzętu. Po upływie czasu pieczenia dokładnie sprawdź jeden kawałek, przekłuwając go nożem: jeśli wycieknie przezroczysty sok, mięso jest gotowe.
Krok 6:
Przygotuj sos. Do takiego mięsa możesz wymyślić różne wersje sosów, ale zdecydowałem się na kremowy grzyb. Sos, jak każdy dodatek, można przygotować, gdy mięso piecze się w piekarniku.
Krok 7:
Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Krok 8:
Zetrzyj ser na średniej tarce.
Krok 9:
Na patelni na oleju roślinnym smaż pieczarki przez 5 minut.
Krok 10:
Wlej wino i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aż płyn wyparuje. Nie można używać wina, ale zamiast tego dodać bulion mięsny, warzywny lub grzybowy.
Krok 11:
Na patelnię dodaj ser. Gotuj grzyby na małym ogniu, mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści.
Krok 12:
Wlej śmietanę. Dusić, mieszając, przez około 4 minuty.
Krok 13:
Na koniec posolić i pieprzyć SOS.
Krok 14:
Połóż kawałki gorącej polędwicy wołowej na talerzu, polej kremowym sosem grzybowym i podawaj. Smacznego!
dla większej delikatności mięso można włożyć na patelnię po piekarniku i dodatkowo dusić razem z sosem.
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Polędwica wołowa - 324 kcal/100g