kapusta z grzybami w powolnej kuchence

najprostszy przepis na obfite danie - będzie smaczny i zdrowy. Kapusta z grzybami jest zarówno niezależnym daniem, jak i dodatkiem do mięsa lub ryb, a nawet jako zimna lub zimna przekąska. Świetna alternatywa dla dań mięsnych w poście. Będzie zadowolony z każdego, kto lubi dobrze jeść lub pościć. Jeśli nie dodasz oleju, danie będzie znacznie zdrowsze i nie tak niebezpieczne dla figury. Jest odpowiedni zarówno w codziennym menu, jak i świątecznym (nawet w postne dni).
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 46 % 6 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić kapustę z grzybami w powolnej kuchence? Drobno posiekaj umytą i wysuszoną kapustę do duszenia. Gotowe danie okaże się delikatne i soczyste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę, obraną i umytą pod kranem, pokrój w dowolny dogodny sposób.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchew to kolejny podstawowy składnik kapusty z grzybami. Posiekaj go nie grubo i nie drobno.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cóż, grzyby. Leśne są rzadkością i drogim produktem, a pieczarki są prawie zawsze pod ręką. Posiekaj, aby były widoczne w kapuście.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włącz powolną kuchenkę, ustawiając odpowiedni tryb "duszenia" dla tej metody gotowania kapusty. Wlej olej roślinny do miski multicookera i włóż warzywa. Najpierw cebula.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wyślij grzyby i marchewkę do cebuli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie połóż warstwę kapusty .

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj zawartość i dodaj koncentrat pomidorowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponownie wszystko wymieszaj i wlej bulion warzywny lub grzybowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Przykryj i zapomnij o wszystkim. Powolna kuchenka zrobi wszystko za ciebie. Czas gotowania może się zmieniać i zależy od cech używanych produktów (pieczarki i młoda kapusta gotują się szybciej, grzyby leśne i kapusta kiszona dłużej), średnio gotowanie zajmie 30-40 minut. Nie otwieraj multicookera natychmiast, ale 5-7 minut po wyłączeniu.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

i więcej wskazówek.

cebulę można umieścić więcej, jeśli jest taka potrzeba-nie ma jej wiele.

kapustę do duszenia można wziąć tylko świeżą lub pół na pół z kiszoną.

Format cięcia-do Twojego gustu. Ale lepiej zetrzeć na grubej tarce-spodoba się tym, którzy nie lubią tego warzywa.

grzyby można przyjmować nie tylko świeże-nadają się lody, suszone, a nawet solone lub marynowane.

suszone grzyby będą wymagały 5-6 razy mniej niż świeże. Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

jeśli nie ma wywaru z warzyw lub grzybów, użyj zwykłej wody.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy