skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić kapustę z grzybami w powolnej kuchence? Drobno posiekaj umytą i wysuszoną kapustę do duszenia. Gotowe danie okaże się delikatne i soczyste.
Krok 2:
Cebulę, obraną i umytą pod kranem, pokrój w dowolny dogodny sposób.
Krok 3:
Marchew to kolejny podstawowy składnik kapusty z grzybami. Posiekaj go nie grubo i nie drobno.
Krok 4:
Cóż, grzyby. Leśne są rzadkością i drogim produktem, a pieczarki są prawie zawsze pod ręką. Posiekaj, aby były widoczne w kapuście.
Krok 5:
Włącz powolną kuchenkę, ustawiając odpowiedni tryb "duszenia" dla tej metody gotowania kapusty. Wlej olej roślinny do miski multicookera i włóż warzywa. Najpierw cebula.
Krok 6:
Następnie wyślij grzyby i marchewkę do cebuli.
Krok 7:
Następnie połóż warstwę kapusty .
Krok 8:
Wymieszaj zawartość i dodaj koncentrat pomidorowy.
Krok 9:
Ponownie wszystko wymieszaj i wlej bulion warzywny lub grzybowy.
Krok 10:
Dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Przykryj i zapomnij o wszystkim. Powolna kuchenka zrobi wszystko za ciebie. Czas gotowania może się zmieniać i zależy od cech używanych produktów (pieczarki i młoda kapusta gotują się szybciej, grzyby leśne i kapusta kiszona dłużej), średnio gotowanie zajmie 30-40 minut. Nie otwieraj multicookera natychmiast, ale 5-7 minut po wyłączeniu.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
i więcej wskazówek.
cebulę można umieścić więcej, jeśli jest taka potrzeba-nie ma jej wiele.
kapustę do duszenia można wziąć tylko świeżą lub pół na pół z kiszoną.
Format cięcia-do Twojego gustu. Ale lepiej zetrzeć na grubej tarce-spodoba się tym, którzy nie lubią tego warzywa.
grzyby można przyjmować nie tylko świeże-nadają się lody, suszone, a nawet solone lub marynowane.
suszone grzyby będą wymagały 5-6 razy mniej niż świeże. Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
jeśli nie ma wywaru z warzyw lub grzybów, użyj zwykłej wody.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Bulion warzywny - 13 kcal/100g