filet z indyka w śmietanie

delikatny, soczysty i pyszny filet z indyka w kremowym sosie! Indyk jest uważany za dietetyczny i zdrowy produkt. Wiele osób woli indyka od innych rodzajów mięsa. Istnieje wiele przepisów na dania z indyka. Jeden z nich jest najprostszy i najbardziej użyteczny. To filet z indyka duszony w śmietanie. Metoda gotowania pozwala zachować maksimum składników odżywczych w mięsie, a także sprawia, że jest soczysty, delikatny i bardzo smaczny dzięki duszeniu w śmietanie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 10 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 18 % 4 g
122 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do duszenia filetów z indyka w śmietanie. Lepiej kupić schłodzony filet z indyka w sklepie, w przeciwieństwie do mrożonego produktu, zachowuje więcej składników odżywczych i witamin. Filet z indyka myjemy i kroimy w małe kostki. Mięso ponownie spłukujemy, aby usunąć skrzepy krwi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w małe kostki lub połówki pierścieni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę oleju roślinnego na głęboką patelnię z grubym dnem. Olej roślinny można zastąpić oliwą z oliwek, wtedy danie okaże się jeszcze zdrowsze i mniej kaloryczne. Włącz ogień, rozgrzej olej. Połóż ugotowaną cebulę na oleju. Smażyć przez 7 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając drewnianą lub silikonową szpatułką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie do cebuli na patelnię wysyłamy filet z indyka, pokrojony na kawałki. Smażyć mięso z cebulą, od czasu do czasu mieszając, około 15 minut, aż mięso stanie się białe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W małym pojemniku wkładamy kilka łyżek gęstej, wysokotłuszczowej śmietany. Dodaj sól, czerwony pieprz do smaku, możesz dodać więcej przypraw lub ziół do smaku. Wlej pół szklanki wody, włóż łyżkę mąki, wymieszaj mieszaninę, aż będzie gładka, aby mąka nie zebrała się w grudki. Następnie wlej śmietanę na patelnię z indykiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj, zmniejsz ogień do niskiego, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 25 minut. Okresowo sprawdzamy stan naczynia, mieszamy. Jeśli sos stanie się zbyt gęsty, możesz dodać niewielką ilość wody, doprowadzić mieszaninę do wrzenia i wyłączyć ogień. Pozostaw naczynie na kilka minut pod pokrywką i podawaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Makaron można podawać jako dodatek do indyka. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy