skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj Gęś i pokrój na porcje.
Krok 2:
W misce multicookera rozgrzej olej słonecznikowy i ułóż kawałki gęsi smażyć na złoty kolor przez około pięć minut. Program "smażenie" lub "pieczenie". Nie przykrywaj miski pokrywką.
Krok 3:
Odwróć każdy kawałek i smaż z drugiej strony przez około pięć minut.
Krok 4:
Obierz cebulę i posiekaj na pół pierścienia.
Krok 5:
Umyj ziemniaki, obierz i pokrój na dość duże kawałki. Włóż ziemniaki i cebulę do gęsi w misce multicookera.
Krok 6:
Wlej niewielką ilość wody. Sól i pieprz do smaku. Dodaj swoje ulubione przyprawy. Dodałam wędzoną paprykę i suszone zioła. Wybierz program & quot;duszenie & quot; lub"duszenie & quot; i ustaw czas gotowania na jedną godzinę. Po godzinie gęś i ziemniaki będą w pełni gotowe do podania.
gęś jest wspaniałym ptakiem pod każdym względem. Jak go nie ugotujesz, zawsze będzie dobrze.
zwykle cała gęś jest przygotowywana na święta i na duże uczty. Ale jeśli masz małą rodzinę, to to danie jest całkiem możliwe, aby zadowolić swoich bliskich w zwykły dzień powszedni.
dodatkowo odciąłem tłuszcz i całą skórę z mięsa. Uważam, że to zbędne.
możesz tego nie robić, jeśli lubisz bogatsze i bardziej satysfakcjonujące potrawy.
skrzydła, nogi, a nawet szkielet dobrze nadają się do tego dania. Tak, tak, ma też mięso! Ale powinny tu być kawałki polędwicy.
szczególnie warto zauważyć, że ziemniaki są nasączone sokiem mięsnym i tłuszczem i stają się tak oszałamiające, że nie można ich porównać z niczym!
nie daj się zwieść, że gęś jest dość tłustym ptakiem. Jego tłuszcz jest zupełnie inny niż, powiedzmy, wieprzowina (niech wybaczą mi miłośnicy prosiąt). Absolutnie nie jest nieprzyjemny, a nawet wręcz przeciwnie - nadaje mięsu i ziemniakom szczególne bogactwo i aksamitność.
można by dodać więcej cebuli. Dlatego jeśli, podobnie jak ja, lubisz cebulę, możesz pokroić dwie duże cebule na raz. W wyniku długiej obróbki cieplnej cebula rozchodzi się i po zmieszaniu z sokami mięsnymi staje się gęstym sosem.
moi domownicy z przyjemnością poczęstowali się tak wspaniałym daniem, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że gęś na naszym stole jest rzadkim gościem.
spróbuj I ty. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g