gęś w powolnej kuchence w kawałkach z ziemniakami

proste, ale do czego służy pyszne danie: polizasz palce! O Smaku gęsiego mięsa i tłuszczu można tworzyć legendy. W końcu jest tak bogaty i wieloaspektowy, że po spróbowaniu gęsi tylko raz z niepokojem spodziewasz się następnego.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 14 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 30 % 9 g
156 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj Gęś i pokrój na porcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce multicookera rozgrzej olej słonecznikowy i ułóż kawałki gęsi smażyć na złoty kolor przez około pięć minut. Program "smażenie" lub "pieczenie". Nie przykrywaj miski pokrywką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odwróć każdy kawałek i smaż z drugiej strony przez około pięć minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i posiekaj na pół pierścienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój na dość duże kawałki. Włóż ziemniaki i cebulę do gęsi w misce multicookera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej niewielką ilość wody. Sól i pieprz do smaku. Dodaj swoje ulubione przyprawy. Dodałam wędzoną paprykę i suszone zioła. Wybierz program & quot;duszenie & quot; lub"duszenie & quot; i ustaw czas gotowania na jedną godzinę. Po godzinie gęś i ziemniaki będą w pełni gotowe do podania.

gęś jest wspaniałym ptakiem pod każdym względem. Jak go nie ugotujesz, zawsze będzie dobrze.
zwykle cała gęś jest przygotowywana na święta i na duże uczty. Ale jeśli masz małą rodzinę, to to danie jest całkiem możliwe, aby zadowolić swoich bliskich w zwykły dzień powszedni.
dodatkowo odciąłem tłuszcz i całą skórę z mięsa. Uważam, że to zbędne.
możesz tego nie robić, jeśli lubisz bogatsze i bardziej satysfakcjonujące potrawy.
skrzydła, nogi, a nawet szkielet dobrze nadają się do tego dania. Tak, tak, ma też mięso! Ale powinny tu być kawałki polędwicy.
szczególnie warto zauważyć, że ziemniaki są nasączone sokiem mięsnym i tłuszczem i stają się tak oszałamiające, że nie można ich porównać z niczym!
nie daj się zwieść, że gęś jest dość tłustym ptakiem. Jego tłuszcz jest zupełnie inny niż, powiedzmy, wieprzowina (niech wybaczą mi miłośnicy prosiąt). Absolutnie nie jest nieprzyjemny, a nawet wręcz przeciwnie - nadaje mięsu i ziemniakom szczególne bogactwo i aksamitność.
można by dodać więcej cebuli. Dlatego jeśli, podobnie jak ja, lubisz cebulę, możesz pokroić dwie duże cebule na raz. W wyniku długiej obróbki cieplnej cebula rozchodzi się i po zmieszaniu z sokami mięsnymi staje się gęstym sosem.
moi domownicy z przyjemnością poczęstowali się tak wspaniałym daniem, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że gęś na naszym stole jest rzadkim gościem.
spróbuj I ty. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Gęsi tłuszcz - 930   kcal/100g
  • Gęś kategorii i - 238   kcal/100g
  • Gęś II kategorii - 317   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy