skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić jeże z ziemniakami?
1. Napełnij ryż wodą, umieść na kuchence i gotuj po gotowaniu przez 3 minuty. Odcedź i opłucz pół ugotowany ryż.
2. Obierz marchewki, cebulę, ziemniaki i czosnek. Cebulę pokroić w ćwiartki, marchewki w paski, ziemniaki na 8 części, drobno posiekać czosnek. Pokrój połowę papryki chili na duże kawałki, pomidor w kostkę.
3. Do mięsa mielonego dodaj sól i mielony pieprz, czosnek i ryż. Dobrze zagnieść mięso mielone i włożyć do lodówki.
4. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę z marchewką. Dodaj pomidory i chili. Gotuj przez 4 minuty, mieszając od czasu do czasu.
5. Dodaj ziemniaki, przykryj wodą do przykrycia, dodaj sól i zagotuj.
6. Z mielonego mięsa zrób kulki jeża, równomiernie połóż na warzywach, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą całkowicie ugotowane.
miłego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g