skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Posmaruj arkusze lasagne z obu stron oliwą z oliwek.
Krok 3:
Farsz. Cukinię dobrze umyć i zetrzeć na grubej tarce.
Krok 4:
Drobno posiekaj bazylię.
Krok 5:
Przełóż czosnek przez prasę.
Krok 6:
Włóż cukinię i czosnek na patelnię, wlej 2 łyżki. l Woda i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut na małym ogniu do miękkości.
Krok 7:
Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj 150 g ricotty, bazylii, soli i pieprzu.
Krok 8:
Wymieszaj.
Krok 9:
W wysmarowanym oliwą naczyniu do pieczenia ułożyć arkusz lasagne, na wierzch rozprowadzić połowę nadzienia z cukinii.
Krok 10:
Na nadzieniu ułóż kolejny arkusz lasagne. Na wierzchu-połowa pomidorów we własnym soku.
Krok 11:
Następny liść lasagne to resztki nadzienia do squasha.
Krok 12:
Połóż kolejny arkusz lasagne na wierzchu i rozłóż na nim pozostałe pomidory.
Krok 13:
Przykryj ostatnim arkuszem ciasta. Na wierzch posyp pozostałą ricottą i startym parmezanem. Piecz lasagne w temperaturze 200°C przez około 30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal / 100g