Wegetariańska lasagne

pyszną lasagne można również przygotować bez mięsa! Wegetariańska lasagne z cukinią, ricottą i pomidorami. Pyszne-polizasz palce! Chciałem zrobić wysoką lasagne, więc ukształtowałem ją w wąski, wysoki kształt. Możesz wziąć Kwadratowy kształt i zrobić lasagne niską, ale szeroką - 2 arkusze w każdej warstwie(wtedy potrzebujesz nie 5, ale 6 arkuszy).
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 55 % 16 g
149 kcal
IG: 18 / 82 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posmaruj arkusze lasagne z obu stron oliwą z oliwek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Farsz. Cukinię dobrze umyć i zetrzeć na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj bazylię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przełóż czosnek przez prasę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż cukinię i czosnek na patelnię, wlej 2 łyżki. l Woda i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut na małym ogniu do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj 150 g ricotty, bazylii, soli i pieprzu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W wysmarowanym oliwą naczyniu do pieczenia ułożyć arkusz lasagne, na wierzch rozprowadzić połowę nadzienia z cukinii.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na nadzieniu ułóż kolejny arkusz lasagne. Na wierzchu-połowa pomidorów we własnym soku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następny liść lasagne to resztki nadzienia do squasha.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż kolejny arkusz lasagne na wierzchu i rozłóż na nim pozostałe pomidory.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj ostatnim arkuszem ciasta. Na wierzch posyp pozostałą ricottą i startym parmezanem. Piecz lasagne w temperaturze 200°C przez około 30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g
  • Ricotta - 174   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal / 100g

Podobne przepisy