skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z buraków na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Pamiętaj, że przepis podaje wagę nieobranych buraków.
Krok 2:
Obierz i opłucz buraki. Zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w paski.
Krok 3:
Dodaj wszystkie składniki oprócz octu. Dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Aby dusić, weź miskę lub garnek, który swobodnie pomieści wszystkie składniki. Wziąłem duży garnek. Przenieś do niego buraki i umieść na średnim ogniu. Poczekaj, aż warzywa dadzą sok. Aby przyspieszyć proces, możesz przykryć pokrywką. Po ugotowaniu dusić przez 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Wyjmij z pieca i wlej ocet, wymieszaj.
Krok 5:
Podczas duszenia sałatki przygotuj słoiki o łącznej pojemności 1,5 litra. Dobrze umyj i wysterylizuj słoiki. Robię to w następujący sposób. Ostrożnie wlej wrzącą wodę na dno słoika cienkim strumieniem, około jednej czwartej objętości. Aby słoik nie pękł, nie można dostać wody na jego ściany. Następnie przykrywam pokrywką i odstawiam na 10 minut. Po spuszczeniu wody można użyć słoika.
Krok 6:
Rozłóż gotową sałatkę równomiernie na słoikach i zwiń pokrywkami. Po umieszczeniu słoików na pokrywkach zawiń je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej, około jednego dnia. Następnie przechowuj w piwnicy lub innym chłodnym miejscu.
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
przestrzegaj podstawowych zasad konserwacji, aby twój przedmiot był przechowywany przez długi czas i bez problemów:
- dokładnie umyj warzywa, nawet jeśli je obierasz
- usuń wszelkie zanieczyszczenia, brud, ziemię z owoców i zieleni
- pozbądź się zgniłych produktów
- nie zmniejszaj ilości konserwantów i postępuj zgodnie ze wskazówkami opisanymi w przepisie
- sterylizuj puste słoiki (10 minut - 0,5 litra; 15 minut - 1 litr; 20 minut - 2 litry; 25 minut - 3 litry), gotuj pokrywki przez 10 minut
- podczas zwijania puszek za pomocą zszywacza upewnij się, że pokrywki przylegają do puszki
- Odwróć puszki do góry nogami, aby kontrolować jakość skrętu
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
sałatka z buraków według tego przepisu może być podawana jako samodzielne danie i używana jako składnik do gotowania innych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g