Sałatka z buraków na zimę w słoikach

pozostaje smaczny i zdrowy przez cały rok! W mieszkaniu w mieście trudno jest zachować świeżość warzyw przez cały rok. Przygotowując sałatkę z buraków na zimę w słoikach, rozwiążesz ten problem. Takie przygotowanie nie jest trudne, ale jak pomaga zaoszczędzić czas!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 68 % 13 g
95 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z buraków na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Pamiętaj, że przepis podaje wagę nieobranych buraków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i opłucz buraki. Zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj wszystkie składniki oprócz octu. Dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby dusić, weź miskę lub garnek, który swobodnie pomieści wszystkie składniki. Wziąłem duży garnek. Przenieś do niego buraki i umieść na średnim ogniu. Poczekaj, aż warzywa dadzą sok. Aby przyspieszyć proces, możesz przykryć pokrywką. Po ugotowaniu dusić przez 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Wyjmij z pieca i wlej ocet, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas duszenia sałatki przygotuj słoiki o łącznej pojemności 1,5 litra. Dobrze umyj i wysterylizuj słoiki. Robię to w następujący sposób. Ostrożnie wlej wrzącą wodę na dno słoika cienkim strumieniem, około jednej czwartej objętości. Aby słoik nie pękł, nie można dostać wody na jego ściany. Następnie przykrywam pokrywką i odstawiam na 10 minut. Po spuszczeniu wody można użyć słoika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż gotową sałatkę równomiernie na słoikach i zwiń pokrywkami. Po umieszczeniu słoików na pokrywkach zawiń je i pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej, około jednego dnia. Następnie przechowuj w piwnicy lub innym chłodnym miejscu.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

przestrzegaj podstawowych zasad konserwacji, aby twój przedmiot był przechowywany przez długi czas i bez problemów:
- dokładnie umyj warzywa, nawet jeśli je obierasz
- usuń wszelkie zanieczyszczenia, brud, ziemię z owoców i zieleni
- pozbądź się zgniłych produktów
- nie zmniejszaj ilości konserwantów i postępuj zgodnie ze wskazówkami opisanymi w przepisie
- sterylizuj puste słoiki (10 minut - 0,5 litra; 15 minut - 1 litr; 20 minut - 2 litry; 25 minut - 3 litry), gotuj pokrywki przez 10 minut
- podczas zwijania puszek za pomocą zszywacza upewnij się, że pokrywki przylegają do puszki
- Odwróć puszki do góry nogami, aby kontrolować jakość skrętu

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

sałatka z buraków według tego przepisu może być podawana jako samodzielne danie i używana jako składnik do gotowania innych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy